Ontmoet de molenaar op Nationale Molendag

Nationale Molendag

Op 11 en 12 mei 2019 vindt de 47e editie van de Nationale Molendag plaats, waarop je allerlei molens kunt bezoeken. En molen leer je pas echt goed kennen wanneer je met de molenaar praat, vandaar het thema ‘Ontmoet de molenaar!’. Zij staan klaar om enthousiast te vertellen over hun monument.

Symbolische waarde

De molen is het nationale symbool van Nederland. Het is een prachtig werktuig met uiteenlopende functies. Nederland is een molenland bij uitstek en kent een grote diversiteit aan molens wat betreft functie en verschijningsvorm. Dit hangt af van het product dat ermee wordt gemaakt, zoals meel, olie, gort, hout of papier. Sommige molens zijn nog steeds in werking en produceren bijvoorbeeld meel. Dit wordt vervolgens verkocht in de molenwinkel of aan bakkers. Andere molens draaien alleen bij speciale gelegenheden.

Spinnenkoppen en achtkante grondzeilers

Windmolens zijn wellicht de meest bekende soort. Ons land kent echter ook ruim honderd molens die worden aangedreven door water. Deze vind je vooral in Noord-Brabant en Limburg, maar ook in Overijssel en Gelderland. Een watermolen maakt gebruik van het stromende water van beken en riviertjes. Een rad of turbine zet de as in beweging en drijft de werktuigen aan. Nederland kent veel verschillende soorten (wind)molens: van kleine spinnenkoppen tot grote stellingmolens en van houten standerd- en wipmolens tot achtkante grondzeilers en ronde stenen molens. Al deze molens zijn uniek en hebben een eigen verhaal.

Bezoek de molendag

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei worden allerlei activiteiten in honderden molens in Nederland georganiseerd. Kijk voor alle activiteiten, deelnemende molens bij jou in de buurt en de openingstijden op de website van Vereniging de Hollandsche Molen. Deze vereniging zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan van malende en draaiende wind- en watermolens in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *