Fietsend door fortenland vanaf Muiden

Fietsroute Muiden
Foto Margriet Spangenberg

Forten, kastelen en water: dat zijn de hoofdrolspelers in de fietsroute Muiden. In deze streek in Noord-Holland werd de gevreesde vijand geweerd met deze drie ‘wapens’. Toch is er van al die commotie in vroegere tijden weinig terug te zien. Tegenwoordig kun je hier heerlijk rustig en vredig fietsen.

Op deze fietsroute door fortenland kom je dus veel forten en kastelen tegen die deel uitmaken van de verdedigingswerken, zoals de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Kwetsbare delen werden onder schot gehouden vanuit zes vestingen. Op deze route passeer je er daar vier van: Weesp, Muiden, Naarden en Bussum.

Kasteel Muiderslot

Je passeert al fietsend een van de mooiste kastelen van Nederland: het Muiderslot. Het kasteel met zware ronde torens en muren van bijna 1,5 meter dik diende als bescherming voor Amsterdam. Daarnaast had het twee bekende bewoners uit de Nederlandse geschiedenis: graaf Floris V en schrijver P.C. Hooft. Nadat je het kasteel achter je laat, fiets je door naar Naarden. Een gezellig vestingstadje voor een tussenstop.

Tussen Bussum en ’s-Graveland

Verder op de route liggen slingerende kilometers tussen het chique Bussum en ’s-Graveland. Over de hei en langs dennenbosjes, door het Spanderswoud en langs vele landgoederen. Maak tussendoor even een stop bij het Bezoekerscentrum Gooi- en Vechtstreek, hier fiets je langs. Fiets je verder door dan geniet je van de rust van de Ankeveense Plassen en kom je door Nederhorst den Berg (met Kasteel Nederhorst). Nigtevecht en Weesp zijn de laatste plaatsen op de route voordat je weer terugkeert naar het vertrekpunt

Informatie fietsroute Muiden

Afstand: ca. 53 km (A), ca. 53 km (A+B)
Vertrekpunt: Parkeerterrein Muiden, Maxisweg, Muiden
Routeverhaal: Toeractief 3-2018, pagina 46
Routeboekje: pagina 30

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *