Fietsroute Deventer: door boerderijenlandschap op de grens van Gelderland en Overijssel

Foto Marjolein van Rotterdam
Foto Marjolein van Rotterdam

Met de fietsroute Deventer ontdek je historische boerderijen en landelijke uitzichten over de weilanden in Gelderland en Overijssel, rijdend door het gebied tussen de Veluwe en de IJssel. Prachtig op frisse winterochtenden, maar zeker zo mooi straks in de lentezon.

Je vermoedt misschien niet direct dat er een geschiedenis aan verschillende boerderijen, families en verhalen schuilgaat achter dit landschap. Toch zijn hier jarenlang luxe feesten gevierd door rijke herenboeren en is bittere armoede geleden door keuterboeren en arbeiders. De sporen zijn nog altijd zichtbaar in de vorm van voormalig hallenboerderijen, landgoederen en monumenten. Op weg naar het Gelderse Terwolde ontdek je al enkele van deze bezienswaardigheden langs de dijk richting het dorp. Daarna is het genieten van weidse uitzichten, de frisse buitenlucht en hier en daar dieren onderweg.

Deventer in de lente

De verschillen in dit gebied zijn groot. Hoewel veel kleine boeren in de loop der jaren hun boerderij hebben moeten verkopen, zijn deze vaak nog in het landschap te zien: nu als woonboerderij. De grote boerderijen van rijke boeren zijn ook nog altijd te zien. Het is prachtig fietsen tussen de landerijen door, met hier en daar een boerderijtje om verse producten te kopen. Een mooie tocht door dit stukje Gelderland in de nog ijzige ochtenden van de winter, maar ook heerlijk straks in het zonnige voorjaar. Combineer het groene landschap met een bezoek aan het sfeervolle Overijsselse Deventer en strijk neer op een van de terrassen in de lentezon. Het fietsseizoen is weer begonnen!

Informatie fietsroute Deventer

Afstand: ca. 41 km
Vertrekpunt: Station Deventer, Stationsplein 5, Deventer
Routeverhaal: Toeractief 1-2019, pagina 20
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *