Fietsroute Heeze brengt je naar de Brabantse heide

Fietsroute Heeze
Foto Marjolein van Rotterdam

De Groote Heide: die staat centraal tijdens de fietsroute Heeze. In dit ‘natuurgrenspark’ vind je natte en droge hei, bos, moeras en beekdalen. Ga op pad als de bloei op z’n mooist is en geniet van het ‘paarse’ fietsen.

Vroeg opstaan is dé tip voor deze fietsroute. Geniet van de mooie zonsopkomst en de stilte op de heide. Met wat geluk kun je ook nog wat wild – lees: zwijnen – spotten. Het is niet eenvoudig om hier op de heide wild te zien, maar hoe vroeger je op pad gaat, hoe groter de kans is.

Variatie Groote Heide

Wie misschien denkt dat de Groote Heide wat eentonig is, komt bedrogen uit. Dit natuurgebied is juist erg gevarieerd. Geen enorme, kale vlakte hier. Er staan hier en daar namelijk ook plukjes dennen. Het lijkt net een schilderij met het paars van de heide, het groen van de dennen en het blauw van de lucht. Variatie is er ook wat betreft de dieren die hier leven. Het natuurgrenspark is ongeveer net zo groot als de Hoge Veluwe en is niet alleen een thuishaven voor zwijnen, maar ook voor schapen, Schotse hooglanders, bijzondere vlinders en zelfs een dassenechtpaar.

Achelse Kluis

Een leuke afwisseling in de route is het heen-en-weertje naar de Achelse Kluis. De beroemde brouwerij van de trappisten maakt blond en bruin bier. Een erg leuke plek om even uit te rusten en te genieten van een lekker drankje.

Kasteel Heeze

Het laatste stuk van de fietsroute word je getrakteerd op nog meer heidegebieden, zoals de Lieropse Heide en de Strabrechtse Heide. Stop hier even bij de vogelhut, want met een beetje geluk zie je hier lepelaars. Zo niet, dan zijn er genoeg andere vogels te spotten. Liever zin in een cultureel hoogstandje na al dat natuurgeweld? Dan kun je de route afsluiten met een bezoekje aan Kasteel Heeze (alleen rondleidingen). Het statige kasteel met zijn grachten ligt op een erg mooie plek en is een van de laatste bewoonde kastelen van Nederland. Kijk op www.kasteelheeze.nl voor meer informatie

Informatie fietsroute Heeze

Afstand: ca. 58 km
Vertrekpunt: Station Heeze, De Laarstukken 3, 5591 EZ, Heeze
Routeverhaal: Toeractief 4-2019, pagina 24
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *