Maak met fietsroute Tiel een rondje door het Land van Maas en Waal

Foto Marjolein van Rotterdam
Foto Marjolein van Rotterdam

Vanuit Tiel steken we de Waal over en fietsen over het land tussen de rivieren in. Fietsroute Tiel gaat langs plaatsen als Beneden-Leeuwen, Druten, Appeltern en Alphen, om uiteindelijk weer terug te keren in de stad van de welbekende Flipje. Onderweg zijn uiterwaarden, dijken, watervogels, maar ook monumenten en erfgoed te ontdekken.

Het rondje door het Land van Maas en Waal gaat eerst richting Druten, via Wamel, Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen. Een tocht waarop nieuwe natuur en oude cultuur elkaar afwisselen. Met het doel aaneengesloten natuur te ontwikkelen voor planten en dieren, zijn hier de uiterwaarden namelijk opnieuw ingericht. Je vindt er paarden, ijsvogels, broedende ooievaars, bevers en meer diersoorten. De struinpaden in deze omgeving zijn de moeite om eens te voet te verkennen.

Stoomgemaal

Hier en daar gaat het landschap over in boerenland met schapen, oude bomen en dijken. Maak hier ook eens een uitstapje de dijk op, daar vind je de mooiste uitzichten. Fietsroute Tiel geeft je hier kleine kijkjes in de geschiedenis. Zo kom je er een negentiende-eeuws monument tegen, neergezet na de plaatselijke watersnoodramp in 1861, en ook Stoomgemaal De Tuut is een stop waard. Deze laatste is tegenwoordig een museum en af en toe nog in werking te zien zoals vroeger, leuk om een bezoekje te brengen. De Tuinen van Appeltern liggen hier vlakbij, mocht je daar graag eens een kijkje nemen. Slingerend langs de Maas brengt de fietsroute je uiteindelijk terug bij het pontje om de Waal over te steken, terug naar Tiel.

Informatie fietsroute Tiel

Afstand: ca. 65 km
Vertrekpunt: Station Tiel, Stationsplein 1, 4001 CP, Tiel
Routeverhaal: Toeractief 3-2019, pagina 60
Routeboekje: pagina 36

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *