In dit nummer – Toeractief 5-2021

Toeractief 5-2021

Fietsen door de pauperkoloniën met werelderfgoedstatus, een tochtje over stiekeme kerkenpaden, wandelen langs het kasteel en de verdedigingswerken van vestingstad Coevorden. Stap in de teletijdmachine van de fonkelnieuwe Toeractief 5-2021 en dompel je onder in vroegere tijden. 

Werelderfgoed

De Drentse Koloniën van Weldadigheid zijn in juli toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Een bijzondere, internationale erkenning voor een stuk historie van Nederland waar tot voor kort bijna niemand vanaf wist. In Toeractief 5-2021 nemen we je mee op een fietstocht van 38 kilometer door de vergeten geschiedenis van deze pauperkoloniën.

Koloniekerk in Wilhelminaoord              Foto: Bas Jongerius

Geheime kerkenpaden

Een andere fietsroute vol historie is die over de kerkenpaden in de Achterhoek. Honderden jaren geleden slopen de katholieken, gewapend met hun bijbels, stiekem over deze paden om bij een schuilkerk te komen. Ze mochten niet gezien worden, omdat het katholicisme streng verboden was. Treed in hun voetsporen op een van onze routes van 38 of 61 kilometer.

Kerkenpaden Achterhoek          Foto: Max de Krijger

Ons Kloosterpad

Dat het katholicismeverbod maar tijdelijk was in Nederland, blijkt wanneer je ‘Ons Kloosterpad’ gaat lopen. Maar liefst vijftig kloosters en abdijen passeer je op dit 330 kilometer lange wandelpad door Noord-Brabant. Toeractief liep een inspirerende eerste etappe van ‘s-Hertogenbosch naar Heeswijk.

Ons Kloosterpad - Toeractief 5-2021
Ons Kloosterpad          Foto: Eva Hopstaken

Nostalgisch Noord-Holland

Op de stationnetjes van stoomtramlijn Hoorn-Medemblik is van alles te zien. Mini-museums zijn het. De meubels, de uniformen, de draaischijftelefoon; alles herinnert aan vervlogen tijden. Het stroomtramstation in Hoorn is het vertrekpunt voor een fietsroute van 53 of 78 kilometer langs groen en toen.

Opperdoes - Toeractief 5-2021
Opperdoes           Foto: Margriet Spangenberg

Vestingstad(je) Coevorden

Coevorden is de oudste stad van Drenthe. Centraal in het stadje ligt kasteel Coevorden. Volgens de kasteelheer (en internetmiljonair) Ben Woldring is dit het enige kasteel in de Noordelijke provincies. “Het prijkt zelfs op de provincievlag van Drenthe”, vertelt hij in het interview tegen Toeractiefverslaggever Anton Damen. Nog zo’n interessant weetje gaat over de connectie tussen Coevorden en de Canadese stad Vancouver. Wandel de stadsroute van Toeractief 5-2021 en kom erachter welke connectie dit is.

Kasteel Coevorden - Toeractief 5-2021
Kasteel Coevorden                         Foto: Max de Krijger

Verder in Toeractief 5-2021

In de nieuwe editie lees je ook: wandelen in Noord-Limburg over het verrassende Landgoed De Hamert, tips om je te wapenen tegen regen, baanbreker Niels Jansen die van Noorwegen naar Kaapstad in Zuid-Afrika fietst, de leukste eet- en overnachtingstips vlakbij de routes.

Nieuwsgierig? Toeractief 5-2021 ligt van 24 september tot 18 november in de winkel en is te koop in onze webshop.

Bekijk hier de opties voor een abonnement.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *