Fietsfilms: waarom fietsen we?

Fietser Amsterdam
Foto KDN759 / Shutterstock.com

De populariteit van fietsen blijkt uit de kleine hausse van films over deze gezonde manier van bewegen. Trappen gaat over de ergernis en schoonheid van fietsers, het poëtische De Fietser over fietsen in Amsterdam en nu is er Why we Cycle.

“Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen op aarde, want ze krijgen volop ruimte om te fietsen”, beweert een Amerikaanse wetenschapper in Why we cycle, een film van Gertjan Hulster, Arne Gielen, Marco te Brömmelstroet en Jeroen Dirks. De makers willen laten zien dat een sterke fietscultuur een maatschappij beter maakt.

Positieve effecten van fietsen

In die zin is Why we cycle een propagandafilm, want al de vrolijke beelden tonen de vele positieve effecten van fietsen. “Natuurlijk kun je focussen op de ongelukken, de drukte op bepaalde wegen en het hufterige gedrag van sommige fietsers. Maar wij hebben er bewust voor gekozen om dat niet te doen. Want hoewel al die dingen er echt wel zijn, zijn de baten veel groter”, aldus de filmmakers in een interview. Op hun eigen website (www.whywecycle.eu, waar je ook kunt zien waar de film wordt vertoond) zeggen ze dat voor Nederlanders fietsen net zo normaal is als ademen. “We denken er niet over na, we doen het gewoon. Misschien is het feit dat we er niet over nadenken de sleutel tot het succes van de fiets in dit land. Maar we weten niet echt wat de diepere behoeften van fietsers zijn.”

Fietsfilm

In hun documentaire maken ze tochtjes met gewone fietsers en specialisten uit verschillende disciplines. Deze gesprekken onthullen een aantal voor de hand liggende, maar ook verborgen effecten van fietsen op mensen, op de maatschappij en op de inrichting van steden. Why we cycle is al vertoond in een aantal landen, zoals Duitsland, Amerika, Canada en Australië. De bedoeling van de filmmakers is om daar een debat over fietsen op gang te brengen. Er zijn al plannen voor een vervolgfilm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *