Genomineerden beste fiets- en wandelroute bekendgemaakt

beste fiets- en wandelroute

Wat wordt de beste wandelroute van het jaar in de Benelux? Dit wordt op zaterdag 2 februari bekendgemaakt. Een soortgelijke trofee wordt 1 maart uitgereikt aan de beste fietsroute van Europa. Beide prijzen worden toegekend op de Fiets en Wandelbeurs, tevens de initiatiefnemer van de verkiezing. Vorig jaar gingen een wandelroute rondom Zuid-Limburg en een fietsroute in Kattegatleden, Zweden met de prijs ervandoor. Een jury van deskundigen op wandel- en fietsgebied kiest de routes van het jaar.

Inspiratie opdoen voor een mooie wandel- of fietstocht kan met de genomineerden voor de beste wandelroute en fietsroute van het jaar. Genoeg keus om er eens lekker op uit te gaan. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa. We moeten nog even wachten tot de winnaars bekendgemaakt worden, maar in de tussentijd kun je dus zelf al op onderzoek uit.

Wandelroute van het jaar

Een zestal wandelroutes is genomineerd voor wandelroute van het jaar:

 • Brabantse Kouters
  De Brabantse Kouters is een streek in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Hier ligt een wandelknooppunten-netwerk van 480 kilometer, deels grensoverschrijdend met Oost-Vlaanderen.
 • Noardlike Fryske Wâldenpad
  Het gaat om een nieuw streekpad van 165 kilometer door de noordelijke Friese wouden, met heel wat natuurgebieden en natuurmonumenten. Je loopt door een kleinschalig landschap over zandpaden en veldwegen.
 • Het Romeins Limespad
  Een 275 kilometer lang pad van Katwijk aan Zee naar Nijmegen langs gereconstrueerde wachttorens en castella langs de Romeinse Limes, ofwel de grenzen van het Romeinse rijk.
 • Odulphuspad
  Wederom een route door Friesland, maar dit keer een pelgrimsroute van 260 kilometer door het zuidwesten. De route is verdeeld in 15 etappes.
 • Tour du Brabant Wallon
  Dit betreft een rondwandeling van 266 kilometer ten zuiden van Brussel. Hier vind je de mooiste stukjes van Romaans Brabant.
 • Walcherse Wandelingen
  Deze routes komen uit de wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig. Met 11 afzonderlijke wandelingen en een ‘Rondje Walcheren’ van 80 kilometer

Fietsroute van het jaar

De volgende routes maken kans op de prijs voor fietsroute van het jaar:

 • Romeinse Limesroute in Nederland
  Ook bij de fietsroutes dingt de Limesroute mee naar een prijs. Het gaat om een 200 kilometer lange route die de oude noordgrens van het vroegere Romeinse rijk volgt van Katwijk aan Zee naar Berg en Dal.
 • Sydostleden in Zweden
  Zweden zoals Zweden hoort te zijn: een flinke mix aan zandstranden, akkers, velden met stenen muurtjes, rivieren en meren. Al met al, je fietst door schitterende natuur. De route is zo’n 270 kilometer lang en loopt van Växjo naar Simrishamn.
 • Véloscénie in Frankrijk
  Een route van maar liefst 450 kilometer lang. Het vertrekpunt van de route is voor de Notre-Dame in het hartje van Parijs en eindigt bij Mont Saint-Michel. Het is daarmee een verbinding tussen twee belangrijke religieuze monumenten uit de geschiedenis van Frankrijk.
 • Ciro Bike Trail in Bosnië-Herzegovina
  De Ciro Trail is een 150 kilometer lange fietsroute die de verbinding vormt tussen de historische steden Dubrovnik in Kroatië en Mostar in Bosnië-Herzegovina. De hele route is verhard, maar er is ook een onverharde en avontuurlijke mountainbikevariant waarmee je door een dozijn onverlichte spoortunnels fietst die door vleermuizen bewoond worden.
 • Oostzeeroute in Denemarken
  De Baltic Sea Route is ingrijpend vernieuwd. De route is met zijn 820 kilometer de langste nationale fietsroute van Denemarken. Via twaalf eilanden, acht bruggen en vijf overtochten volg je de kustlijn, die zowel wild als kalm en lieflijk kan zijn.

Meer informatie 

De winnaar voor de beste fietsroute wordt bekendgemaakt op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht, die 1, 2 en 3 maart 2019 plaatsvindt in de Jaarbeurs Utrecht. Ga naar de website voor tickets en meer informatie. De beste wandelroute wordt gekozen op de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Die is een maand eerder op 2 en 3 februari 2019. Kijk op de Vlaamse website voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *