Het wandelseizoen gaat weer beginnen: heuptas of rugzak?

Heuptas vs. rugzak

Wanneer je een gemiddelde buitensportwinkel binnenloopt, hangen er vaak zoveel rugzakken dat je niet kunt kiezen. En dan vind je er ook nog heuptassen in allerlei soorten en maten. Het is verstandig om op voorhand te bepalen welke van deze twee je wilt gebruiken voor een stevige wandeling.

Lichtgewicht en weinig bepakking

De heuptassen die worden geproduceerd voor wandelaars, draag je veelal op je rug. Het grote voordeel van een heuptas is dat het gewicht niet op je schouders hangt, maar op je heupen. Op die manier ervaar je tijdens een lange wandeling minder pijn in je rug of aan je schouderbladen. Daarnaast is een heuptas een echte lichtgewicht, hij is vaak een stuk kleiner dan een rugzak en daarom niet zo zwaar. Logischerwijs kun je er minder in stoppen, wat betekent dat je ook minder gewicht met je meedraagt. Die bagage ligt vervolgens makkelijk voor het grijpen: je kunt tijdens het lopen spullen uit je tas pakken zonder deze van je rug af te halen. Tot slot is een heuptas koeler op warme dagen, omdat hij je rug niet afschermt. Er zijn zelfs heuptassen met een ademende heupband, zo blijven je heupen ook koel.

Heuptas kan schudden en slingeren

Wanneer je een heuptas van mindere kwaliteit hebt, kan het zijn dat deze gaat schudden aan de achterkant van je lijf. Dit is storend en vervelend tijdens het lopen. En het kan lastig zijn als niet al je spullen erin passen. Een dikke trui of tros bananen is geen optie. Je moet dus zeer selectief zijn en alleen het hoognodige inpakken. Die dikke trui kun je overigens wel meenemen als je een heuptas uitkiest met een compressiebandje of een elastisch koord. Op die manier kun je hem aan je tas hangen. Het is tevens prettig als er een of twee aparte vakken voor een drinkfles in je heuptas zitten. Zo kun je toch voldoende water meenemen tijdens je tocht. Sommige tassen hebben ook kleine zakjes op de heupband voor dingen als sleutels of een pinpas.

Langere trektocht

Een rugzak wordt soms als onprettig ervaren, omdat het pijn kan doen aan je rug of je schouders. Maar wanneer je onderweg veel spullen nodig hebt of op pad gaat voor een langere trektocht, is een rugzak essentieel. Laat je bij het aanschaffen van een rugzak goed adviseren en kijk eventueel voor een tas met een ademend rugpaneel. Wanneer je een rugzak draagt die goed bij je past, heb je een stuk minder last van het gewicht. En kun je met gemak een hoop tussendoortjes en die extra trui inpakken.

1 Comment

  1. FFaber

    Na een aantal jaren gelopen te hebben met een heuptas, gekozen voor een ‘race-rugzak’. Het grote voordeel hiervan is, dat er vakjes/vakken zitten aan de voorkant van de schouderbanden en er zitten vakken aan de heupbanden.

    Als je naar de WC moet voor een kleine boodschap kan de rugzak om blijven zitten. De heuptas moet altijd af. En als je de heuptas weer om doet om verder te wandelen, dan is het altijd weer zoeken naar de juiste afstelling en balans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *