Voor mensen met een beperking wordt de natuur toegankelijker

Natuur toegankelijk mensen met een beperking

Natuurmonumenten heeft een missie: natuur toegankelijk maken voor mensen met een beperking. De afgelopen tijd heeft het al 27 gebieden aangepakt. Wandelroutes gingen op de schop, faciliteiten werden gebouwd en ook de informatievoorziening werd toegankelijker gemaakt. De komende maanden worden nog dertien andere gebieden omgetoverd.

“Iedereen moet van de natuur kunnen genieten”, aldus Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. “Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een bezoek aan de natuur je gelukkiger en gezonder maakt.” De vier miljoen Nederlanders die door hun beperking nu niet of nauwelijks in de natuur komen, missen dit nu. Daar komt verandering in, als het aan Natuurmonumenten ligt. Ze maken natuurgebieden toegankelijker zodat mensen met een beperking, welke dit ook mag zijn, ook lekker het bos in kunnen.

Krachten bundelen en aan de slag

Een van de gebieden die nu toegankelijk is, is het Grintenbosch in Overijssel, waar je overigens hele mooie fiets– en wandelroutes hebt. De bewoners van een nabijgelegen verzorgingstehuis wilden graag wandelen in het bos, maar konden hier niet in met een rolstoel of rollator. De wijkraad, boswachters, buurtbewoners, kinderen van een kinderopvang en vrijwilligers van Natuurmonumenten bundelden hun krachten en gingen aan de slag. Ze zaaiden een bloemenweide in, bouwden een insectenhotel en plaatsten bankjes bij de weide en in het bos. Kortom, ze maakten de natuur toegankelijk voor mensen met een beperking. Boswachter Simone Damhof: “Natuur zou inderdaad voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Als je de mensen ziet genieten van de kleuren en geuren in en om de bloemenweide, geniet je zelf ook.”

Natuurgebieden toegankelijk voor mensen met beperking

De Week van de Toegankelijkheid vindt plaats van 7 t/m 11 oktober 2019. Natuurmonumenten organiseert dan activiteiten voor mensen met en zonder beperking in de natuur. Alle activiteiten en omgetoverde gebieden vind je op  www.natuurmonumenten.nl/onbeperktgenieten.

1 Comment

  1. W.R.Legemaat

    Het klinkt allemaal heel mooi. Toch zijn er veel rolstoelpaden met grint. Misschien goed om als gezond iemand eens in een rolstoel over deze paden te gaan rijden. Je trilt de hele tijd en dan besef je gelijk wat ik bedoel. Zeker als je last van je hoofd hebt, is zo’n rolstoelpad niet geschikt. Ondanks de goede bedoelingen… (Bijvoorbeeld: in de Kaapse bossen bij Doorn).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *