Processierups op de route: let goed op!

Eikenboom

Iedereen heeft er ongetwijfeld al over gelezen, gesproken of zelf kennis mee gemaakt: de processierups. Het diertje duikt overal in Nederland op en bezorgt veel mensen huiduitslag, jeuk of ademhalingsklachten. Extra opletten dus tijdens wandelingen en fietstochten.

De processierups verblijft vooral in eikenbomen die in ons land op verschillende plaatsen te vinden zijn. Door haartjes van de rups, die zich door de lucht kunnen verspreiden, bezorgen mensen onder andere bultjes die flink kunnen jeuken. Het is daarom uitkijken wanneer je je buiten begeeft, helemaal wanneer je eropuit trekt naar lanen met bomen of natuurgebied.

Vierdaagserupsen

Zo gaf de organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse aan extra aandacht te besteden aan het bestrijden van processierupsen op de wandelroute. Juist op deze geplande wandelplekken zouden veel van de jeuk veroorzakende beestjes te vinden zijn. Het is echter niet helemaal uit te sluiten dat wandelaars toch ongemak van de processierups ervaren.

Maatregelen

Wat kun je zelf doen? Bedek je lichaam zoveel mogelijk met een laagje kleding en was kledingstukken op minimaal 60°C. Houd goed in de gaten waar je gaat zitten voor rustmomenten of een drinkpauze: het kan voorkomen dat de rupsen of lege nesten met achtergebleven haartjes zich in de omgeving bevinden, ook als daar maatregelen tegen de processierups zijn getroffen.

Meer weten?

De processierups ontpopt zich gaandeweg als nachtvlinder. Na juli zou de last die mensen van de rupsen ervaren, afnemen. Ook met de processierups te maken of wil je graag meer weten? Op diverse websites, zoals Thuisarts, lees je meer over de verschijnselen en wat te doen wanneer je in aanraking komt met de haartjes van het dier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *