Het blauw volgen in de groenste stad: stadswandeling Almelo

Stadswandeling Almelo
Foto Max Krijger

De slogan is ‘Altijd wat te doen!’, maar voor deze stadswandeling door Almelo zoeken we de rust op. In de groenste stad van Overijssel gaan we opzoek naar blauw. Het blauw van water. Het brengt ons door de stad, de parken en op plekjes waar Moeder Natuur het roer heeft overgenomen.

De toren helemaal aan het begin van de route doet misschien niet meteen aan water denken. Toch heeft het een waterrijke geschiedenis als opslag voor bluswater voor de naastgelegen stoomspinnerij. De spinnerij draait niet meer en de Almelose textielindustrie verdween. Net als het Overijsselse Kanaal. Maar in tegenstelling tot de spinnerij, werd het kanaal nieuw leven ingeblazen door het deels weer open te leggen.

Samenwerking van mens en natuur

Het kanaal was ooit met bloed, zweet en tranen uitgegraven en bedoeld om het Duitse Nordhom met Almelo te verbinden. Inmiddels heeft Moeder Natuur het overgenomen en komt het kanaal uit in de kleine, mooie beek de Lolee. Met als resultaat een prachtig uitzicht en sereen stukje natuur vlakbij de stad.

Koffie en krentenwegge

Vanaf hier ruik je bijna de koffie en traditionele krentenwegge van de Bolletje winkel. Een mooie tussenstop. Vanaf hier ben je aangekomen bij de eindetappe van de wandeling door Almelo. Maar nog niet getreurd, want deze mooie stad haalt nog even alles uit de kast om indruk te maken. Je wandelt nog door mooie stadsparken en langs de rivier. Al is bescheiden watertje misschien een beter woord voor de Almelose Aa. Een kalme stroom. En dat is precies wat je aan het eind van deze wandeling kunt opzoeken; kalmte. Op een mooi terras aan het water natuurlijk.

Informatie stadswandeling Almelo

Afstand: ca. 9,5 km
Vertrekpunt: Station Almelo, Stationsplein 1, Almelo
Routeverhaal: Toeractief 2019-5, pagina 34
Routeboekje: pagina 20
Routecheck: Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *