Niet langer verboden: wandelroute Numansdorp

Foto Max de Krijger
Foto Max de Krijger

Vroeger mocht je hier niet komen, tegenwoordig geniet je er van natuur en geschiedenis. Op wandelroute Numansdorp, gelegen langs het Hollands Diep in Zuid-Holland, wandel je door de polder en kom je geregeld dingen tegen uit vroeger tijden. Fort Buitensluis, bijvoorbeeld.

Aan het begin van wandelroute Numansdorp kom je dit fort vol geschiedenis tegen, waar je kunt wandelen langs de verschillende gebouwen op het terrein, varen in een landingsvaartuig, een rondleiding volgen, koffie drinken op het nieuwe dakterras of zelfs kamperen. Op Fort Buitensluis is nooit gevochten, wel had het achttiende-eeuwse gebouw de functie van schuil- en opslagplaats in zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog. Tot 1949 heeft het nog gediend als interneringskamp voor honderden NSB’ers: zij moesten helpen met de wederopbouw van Numansdorp en werden bij weigering opgesloten in kleine munitieruimtes.

Fleur en kleur

Een contrast met de omgeving van het fort, waar de groene natuur, verschillende soorten vogels en statige damherten van hun vrijheid genieten. Het waterrijke gebied vol flora en fauna dat wandelroute Numansdorp kenmerkt, werd in 1492 cadeau gedaan door keizer Maximiliaan van Oostenrijk aan zijn secretaris Numan. Hij kreeg de taak het natte grondgebied nuttig en rendabel te maken. Vandaar de vernoeming van Numan in de naam van onder andere de polder, die eeuwenlang werd afgesloten voor bezoekers.

Educatieve tuinen

Graag meer weten over de natuur en archeologie in de Hoeksche Waard? Breng een bezoekje aan het Nationaal Landschap Centrum, het vertrek- en eindpunt van wandelroute Numansdorp. Hier vind je tentoonstellingen en een terras, maar ook educatieve tuinen en geprepareerde dieren die je laten zien wat in de omgeving zoal leeft.

Informatie wandelroute Numansdorp

Afstand: ca. 19 km
Vertrekpunt: Nationaal Landschap Centrum, Veerweg 1C, 3281 LX, Numansdorp
Routeverhaal: Toeractief 2019-4, pagina 62
Routeboekje: pagina 36

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *