Stadswandeling door hofjesstad Haarlem

Foto Margriet Spangenberg
Foto Margriet Spangenberg

Ooit werden de hofjes gelegen op de route van stadswandeling Haarlem bewoond door vrouwen op leeftijd. Inmiddels vormen ze een historisch decor. Ontdek aan de hand van deze, soms verstopte, monumentale panden – vaak nog altijd door dames op leeftijd in gebruik – het mooie Haarlem.

De hofjes die je tegenkomt op de stadswandeling Haarlem zijn vaak enkele eeuwen oud, zoals Het Hofje van Bakenes uit 1395. Hier woonden oudere alleenstaande dames, eventueel met hun vrouwelijke familieleden of personeel. Voor oudere heren bestond vroeger het oudemannenhuis. Het verschil in ‘talent voor huishouden’ zorgde ervoor dat alleenstaande mannen en vrouwen een gescheiden onderkomen kregen. Het Frans Hals Museum was vroeger het eerste huis waar mannen terecht konden. Hier zie je dan ook nog altijd een oud mannetje op de gevel staan.

Musea

Het Frans Hals Museum ligt vlakbij de route van standswandeling Haarlem. Afbuigen voor een bezoekje is dan ook zo gedaan. Een ander interessant museum is Teylers Museum, gelegen aan het Spaarne. Dit museum van kunst, natuurhistorie en wetenschap werd gesticht uit de erfenis van Haarlemse zijdefabrikant en bankier Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Tegenwoordig is dit het oudste museum van Nederland. Houd je van geschiedenis? Dan is ook een bezoekje aan de Grote Kerk – een van de grootste kerken van Nederland – de moeite waard. Onderweg geniet je van een hapje en een drankje bij de Jopenkerk. Bezienswaardigheden genoeg om eens een dag Haarlem in te duiken.

Informatie stadswandeling Haarlem

Afstand: ca. 6 km
Vertrekpunt: Station Haarlem, Stationsplein 11l, 2011 LR, Haarlem
Routeverhaal: Toeractief 2-2019, pagina 36
Routeboekje: pagina 18

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *