Wandelroute Deelen: door onvolprezen heide op de Veluwe

Wandelroute Deelen

Twee enorme heidevelden maken deel uit van het Deelerwoud, een gebied op de zuidelijke Veluwe waar zelden iemand het over heeft. In de zomermaanden bloeit de heide en dat is een goede reden om tijdens een wandelroute eens het licht op te steken in Deelen. Doe dit bij voorkeur wel op zaterdag.

De Grote Heide, deel van het best onbekende Deelerwoud bij Deelen, ligt tussen grote buren de Hoge Veluwe en de Veluwezoom in en heeft vijftig inwoners. Geniet op een rustige zaterdag in juli en augustus van de paarse weelde van de bloeiende heidevelden, luister naar het gezoem van de vele insecten en ontdek de Schotse Hooglanders. Deze wandelroute brengt je ook naar de stoppelwoestijn en de vennen van de Kleine Heide en naar het hoogste punt, de Hartenhulberg op negentig meter boven zeeniveau.

Museum Vliegbasis Deelen

In Deelen kun je niet anders dan even stoppen bij het kleine museum van de voormalige Vliegbasis Deelen. Sinds 1995 is Deelen geen vliegbasis meer, maar vooral een monument. Het museumgebouw is tijdens de Tweede Wereldoorlog neergezet door de Duitsers, als commandocentrum. Museum Vliegbasis Deelen vertelt de historische verhalen van de luchtoorlog en de vliegbasis sinds 1900 in authentieke voorwerpen en foto’s.

Informatie wandelroute Deelen

Afstand: ca. 11,5 km (A) en ca. 14,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Museum Vliegbasis Deelen, Hoenderloseweg 10, Arnhem/Deelen
Routeverhaal: Toeractief 4-2014, pagina 42
Routeboekje: pagina 30

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *