The Walk of the World

vierdaagse-foto

Op dinsdag 19 juli is het weer zover: dan komen meer dan 45.000 wandelaars naar Nijmegen. Zij nemen daar deel aan de traditionele Wandelvierdaagse. Dertig, veertig of vijftig kilometer per dag lopen in de Waalstad en haar prachtige, bosrijke omgeving. De wandelaars variëren in leeftijd van elf jaar tot negentig plus. En ze hebben allemaal hetzelfde doel: het felbegeerde 4Daagsekruisje.

De Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, staat sinds 1909 op de agenda en start ieder jaar op de derde dinsdag van juli. Het evenement is de oudste en meest bekende vierdaagse in Nederland. Bovendien is The Walk of the World de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld. Elk jaar doen er deelnemers uit ruim zeventig landen mee, onder wie een groot aantal militairen.

Laat ik voorop stellen dat ik zeer veel bewondering heb voor alle deelnemers, maar alle festiviteiten en live optredens die er rondom de wandelvierdaagse plaatsvinden en de (veelal) jeugdige ‘supporters’, die het evenement aangrijpen om eens lekker los te gaan, kunnen me minder bekoren.

Het wandelen van de in totaal 120, 160 of 200 kilometer is een prestatie van formaat en dit sportieve element is nog steeds het belangrijkste. Tegelijkertijd kan ik me voorstellen dat veel wandelaars de tocht te druk en te massaal vinden. Die kiezen liever voor een rustige wandeling door bos en heide of door een alleraardigst stadje of dorpje.

Toeractief richt zich voornamelijk op deze laatste groep, maar wenst alle deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse uiteraard wel veel succes en plezier!

Willem-Jan Schampers, hoofdredacteur Toeractief

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.