Fietsroute Hellendoorn: trappen langs vistrappen en blikken

Fietsroute Hellendoorn
Foto Margriet Spangenberg

Overijsselse vistrappen staan centraal in deze fietsroute Hellendoorn in het grensgebied van Salland en Twente. Langs de fietsroute vind je echter veel meer dan alleen slimme waterbouwwerken. Stap met Toeractief op de fiets bij Hellendoorn en ontdek het zelf.

Al snel na de start van de route in Hellendoorn fiets je door de bossen en volg je het historische Goudzoekerspad. Hier is begint twintigste eeuw stofgoud gevonden. Na het centrum van Nijverdal krijgt de route een rustiek karakter. Deze fietsroute draait om water. Vooral om vernuftige waterbouwwerkjes: vistrappen. Een vistrap geeft vissen toegang tot een ontoegankelijk achterland. Vaak is dit gebied afgesloten door een dijk, dam, stuw of sluis. Vistrappen vind je bij Overwater, Hancate en Archem, waar de meest karakteristieke trap staat.

Fietsroute Hellendoorn
Vistrappen bij Archem. Foto Margriet Spangenberg

De oude Boksloot

Op de weg terug naar Hellendoorn kom je nog langs de resten van een vroegere fietsbrug over de Regge. Ook kom je langs de oude Boksloot. Een sloot die stamt uit midden negentiende eeuw. De familie Meinesz verkreeg grote stukken grond van Eelerberg. De familie plaatste een boerderij. Deze maakte deel uit van het landbouwbedrijf dat de familie wilde starten. Niet eenvoudig, want hoe moesten ze aan kunstmest komen? En hoe moest het gekapte hout worden afgevoerd? In 1863 begon ze daarom de aanleg van de Boksloot. Een jaar later werd de sloot aangesloten op het Overijsels Kanaal. De naam? Die stamt af van het vaartuig waarmee over de sloot werd gevaren: een bok.

Fietsroute Hellendoorn
Foto Margriet Spangenberg

Bezienswaardigheden fietsroute Hellendoorn

  • Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum

Voor lekkerbekken is de start van deze fietsroute perfect: Gerrit Valk’s Bakkerij- en IJsmuseum. In dit museum krijg je een goed beeld van de ontwikkeling van het productieproces. Waaronder die van het traditionele Twents streekproduct krentenwegge.

Vanwege het coronavirus is het museum in 2020 gesloten.

  • Pannenkoekenhuus Marle en Nationaal Blikkenmuseum

Dit pannenkoekenhuis is een restaurant en museum in één. Heb je wel eens een verzameling van meer dan tienduizend blikken gezien? In het Nationaal Blikkenmuseum vind je unieke blikken met bijzondere betekenissen. En dit blikkenmuseum vind je gewoon in het pannenkoekenhuis. Ontdek de verhalen van de blikken en sluit af met een heerlijke pannenkoek. En dat is nog niet alles. In het blikkenmuseum is nog een ouderwetse snoepwinkel te vinden. Deze winkel is gevuld met oudhollands snoepgoed zoals dropjes en zuurtjes. Lekker voor onderweg op de fiets.

Informatie fietsroute Hellendoorn

Afstand: ca. 38,5 km
Vertrekpunt: Bakkerij- en IJsmuseum, Dorpsstraat 49, Hellendoorn
Routeverhaal: Toeractief 5-2014, pagina 10
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Tijdens de fietstocht een wijziging of foutje opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

5/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *