Fietsroute Bolsward: rust van het land en macht van het water

Fietsroute Bolsward: het mooiste wat Friesland te bieden heeft
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Gps-route 1=Bolsward.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

De omgeving van Bolsward neemt je mee langs het mooiste van Friesland: hoge luchten, vrije ruimte, het water en de scheepvaart. De tocht naar Harlingen gaat via oude Friese steden en verstilde dorpjes. Ervaar de rust van het land en de macht van het water tijdens fietsroute Bolsward.

Zodra je Bolsward uit fietst, passeer je typische Friese dorpjes, zoals Exmorra en verderop Allingawier. Deze dorpen bestaan uit een kerk met wat huizen eromheen, maar zijn mooi in hun kleinschaligheid.

Fietsroute Bolsward: het mooiste wat Friesland te bieden heeft
Foto Bas Jongerius

Elfstedentocht per fiets

Bolsward – het hart van de elf steden – is al meer dan honderd jaar het start- en eindpunt van de Fietselfstedentocht. Een route van 235 kilometer langs – je raadt het al – elf steden. Op pinkstermaandag nemen ongeveer 15.000 fietsers deel aan deze variatie op de Elfstedentocht. Om de tocht te volbrengen, moeten de deelnemers alle stempels bij de verschillende posten hebben gehaald en uiterlijk om twaalf uur ’s nachts bij de laatste controlepost in Bolsward zijn.

Afsluitdijk

De route brengt je naar de plek waar de Afsluitdijk de Friese kust bereikt. Bordjes waarschuwen daar dat deze voor fietsers de komende drie jaar op slot zit. Gelukkig is er een fietsbus, zodat fietsers toch de oversteek kunnen maken. De waterkering tussen Noord-Holland en Friesland ontleent zijn naam aan zijn functie: het sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee.

Fietsroute Bolsward: het mooiste wat Friesland te bieden heeft
Stadhuis van Bolsward. Foto Bas Jongerius

3x bezienswaardigheden fietsroute Bolsward

  • Stadhuis Bolsward

Het rijkelijk versierde stadhuis in Bolsward wordt gezien als één van de mooiste stadhuizen van Nederland. Menig Fries is er getrouwd of heeft er in het verleden juist gevangen gezeten. Het statige gebouw kende door de jaren heen uiteenlopende functies en stevent af op een nieuwe toekomst. Op dit moment wordt namelijk aan het stadhuis gewerkt, onder andere om het tot een nieuw historisch centrum te ontwikkelen. Het gebouw is daarom voorlopig niet toegankelijk en van de buitenkant moeilijker te zien. Wanneer het stadhuis weer volop te zien en te bezoeken is, is nog niet zeker.

Fietsroute Bolsward: het mooiste wat Friesland te bieden heeft
Foto Bas Jongerius
  • Het Friese Museumdorp

De tijd heeft stilgestaan in Het Friese Museumdorp in Allingawier. Het karakteristieke terpdorp werd ooit bestempeld als een van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Wandel door het dorp naar de museumboerderij en ervaar het leven van een Fries boerengezin van de afgelopen eeuwen. Zin in koffie? De plattelandsschuur met glazen puien bij ‘It Ferhaal’ zorgen voor prachtige vergezichten.

Fietsroute Bolsward: het mooiste wat Friesland te bieden heeft
Grutte Pier. Foto Bas Jongerius
  • Grutte Pier

In het dorpje Kimswerd kun je het standbeeld van Grutte Pier niet missen. Deze Friese volksheld verzette zich aan het begin van de zestiende eeuw tegen het Habsburgse gezag en wist in een grote zeeslag 28 Hollandse schepen te kapen. Grutte Pier zou volgens de verhalen tussen zijn duim en wijsvinger munten kunnen buigen en een heel paard op zijn schouder tillen. Met zijn zwaard van meer dan twee meter lang kon hij meerdere tegenstanders tegelijk het hoofd afhakken. Een replica van het zwaard hangt in het Fries Museum in Leeuwarden.

Informatie fietsroute Bolsward

Afstand: ca. 48 km
Vertrekpunt: Stadhuis Bolsward, Wipstraat 1, Bolswaard.
Routeverhaal: Toeractief 2-2020, pagina 60
Routeboekje: pagina 48

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer Friesland? Bekijk onze andere fietsroutes in deze prachtige provincie.

4.2/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *