Fietsroute buitengebied Amsterdam: langs de boerenwinkels

fietsroute buitengebied Amsterdam
Foto Margriet Spangenberg

Te koop: appels, eieren, melk. Iedereen kent deze bordjes op boerenerven. Op het platteland rondom Amsterdam staan veel van dit soort boerderijwinkels met lokale producten. Deze culinaire fietsroute neemt je mee naar de kleinschalige locaties van Amsterdamse buurtboeren langs de Amstel.

Met deze fietsroute Amsterdam volg je het spoor van Jobien Groen die de boerenwinkels rondom Amsterdam verzamelde in haar boek Lekker Lokaal. Brug op, brug af: de eerste boerderijen liggen op een halfuur fietsen. Dus de fietsroute gaat eerst in zuidelijke richting, langs de rivier de Amstel, naar het landelijke buitengebied. Ondertussen passeer je woonboten, statige grachtenpanden, oude boerderijen en imposante landhuizen.

Schappen gevuld met kaas bij Kaasboerderij Clara Maria. Foto Margriet Spangenberg

4x afstappen bij boerenwinkels

1. Boerderij Klarenbeek

De eerste stop is de kwekerij en moestuin van Boerderij Klarenbeek, waar de oogst in houten kistjes tegen de wand is uitgestald. Boerderij Klarenbeek is een zorgboerderij. Dagelijks werken hier cliënten van Cordaan en andere zorginstellingen. Op de boerderij worden fruit, kruiden en sierplanten (biologisch) gekweekt. De producten kun je kopen in de boerderijwinkel. Ook leuk: in de theetuin kan je genieten van heerlijke zelfgemaakte taarten, biologische sapjes, een kopje koffie of thee.

2. De Amsteltuin

Een wijngaard middenin het polderlandschap, dat is de Amsteltuin. Stap even af en breng een bezoek aan het wijnhuis in de Amsteltuin.

Bij Geitenboerderij Ridammerhoeve lopen ook koeien, kippen, paarden en varkens. Foto Margriet Spangenberg

3. Kaasboerderij en klompenmakerij Clara Maria

Het pontje brengt je naar het schilderachtige dorpje Nes aan de Amstel. Hier vind je Kaasboerderij en klompenmakerij Clara Maria. De 170 jaar oude boerderij brengt je terug in de tijd. De kaasboer laat je zien hoe hij zijn kazen maakt. Ook de klompenmaker voert zijn ambacht uit waar je bij staat. Zeker de moeite van een bezoekje waard. En natuurlijk kan je een stukje kaas meenemen voor thuis.

4. Geitenboerderij Ridammerhoeve

In het Amsterdamse Bos vind je Geitenboerderij Ridammerhoeve. Naast geiten lopen er ook varkens, koeien, kippen en paarden rond. Neem een kijkje in de stallen, terwijl de boeren bezig zijn. Naast de geitenboerderij is er ook een moestuin met biologische groenten en kruiden én een boerderijwinkel waar je wat lekkers voor thuis kunt kopen.

Informatie fietsroute Amsterdam

Afstand: ca. 45 km (A) en 65 km (A+B)
Vertrekpunt: Station Amsterdam Centraal, Stationsplein 15, Amsterdam
Routeverhaal: Toeractief 1-2015, pagina 56
Routeboekje: pagina 32

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer fietsen rond de hoofdstad? Bekijk ook eens onze andere fietsroutes in Noord-Holland.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.