Fietsroute Stiens: een eigenzinnig stukje Friesland

Fietsroute Stiens
Foto's: Bas Jongerius
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/GPS 1=Route 2=Stiens.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

De Sint Vituskerk in Stiens is het herkennings- en vertrekpunt van deze fietsroute door een eigenzinnig stukje Friesland. Ontdek van hieruit het Bildt, de streek rond de voormalige Middelzee, die in 1505 een van de eerste polders van Nederland werd.

De geschiedenis van het Bildt gaat vele eeuwen terug. Toen in 1500 een dijk werd aangelegd om het gebied in te polderen, ontstond de Oude Bildtdijk. De Zuid-Hollandse dijkwerkers bouwden niet alleen mee aan de dijk, maar ook aan het Bildts, een Fries-Hollandse mengtaal. Leuk weetje: de inwoners van deze streek heten Bilkerts.

Klaine Kaizer

Vanuit Stiens leidt de fietsroute je naar Oudebildtzijl, oftewel Ouwe Syl. Bij de gerenoveerde oude sluis staat een standbeeld van de Klaine Kaizer. Omwille van zijn lengte – hij was amper een meter lang – kreeg Gerrit Keizer die bijnaam en werd hij op kermissen als natuurwonder te kijk gezet. Je ontdekt zijn piepkleine opoefiets en onwaarschijnlijk verhaal in het culturele bezoekerscentrum De Aerden Plaats.

Uitzicht op de Waddenzee

Langs de Kaaivaart gaat het via Nieuwebildtzijl naar de zeedijk, die tegenwoordig het water van de Waddenzee tegenhoudt. Je rijdt over de panoramische dijk naar buurtschap Zwarte Haan, waar een gemaal voor de afwatering van het Bildt in de Waddenzee zorgt. Bij helder weer zie je in de verte de vuurtoren van Ameland aan de horizon van het glinsterende wad.

Fietsroute Stiens
Vanaf de dijk heb je een prachtig uitzicht over het wad

Schilderachtig decor

Via Nij Altoenae fiets je naar Sint Annaparochie, het grootste dorp van de streek. In de achthoekige Van Harenskerk trouwde de schilder Rembrandt in 1634 met zijn muze Saskia van Uylenburgh. Langs schilderachtige wegen gidst de route je via Vrouwenparochie en Vrouwbuurstermolen terug naar Stiens.

Route-info fietsroute Stiens

Afstand: 34,5 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein Jumbo Supermarkt, Sint Vitusplein, Stiens
Routeverhaal: Toeractief 2-2021, pagina 50
Routeboekje: Pagina 32

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer fietsen in Friesland? Bekijk ook eens onze andere fietsroutes in de omgeving.

4.3/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *