Fietsroute Vianen: tussen geschiedenis en natuur

Natuurgebied Zouweboezem bij Sluis
Natuurgebied Zouweboezem bij Sluis
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Fietsroute 1=Vianen.GPX" 2=marker="position-marker" ] ")

In Vrijstad Vianen vertrekken heel wat fietsroutes. Deze fietsroute Vianen volgt de slingerende dijken van de rivier de Lek en leidt je langs knotwilgen naar de mooiste plekjes van Vijfheerenlanden. Ontdek vanop je fiets de geschiedenis en natuur van dit stukje Nederland.

Historische Lekpoort

Onze route begint aan de vijftiende-eeuwse Lekpoort, een van de historische bouwwerken die in Vianen terug te vinden zijn. De stad werd in het verleden omringd door een gracht en stadsmuren, waarvan restanten zichtbaar zijn. De eeuwenoude Lekpoort is de toegang tot de natuur die rondom de stad ligt. Vianen is alle kanten opgegroeid, maar aan de rivierzijde bleef de grens eeuwenlang onveranderd.

Lekpoort Vianen
Historische Lekpoort in Vianen. Foto: Ad Snelderwaard.

Fietsen over de Lekdijk

De fietsroute leidt je over de Lekdijk, die in de elfde eeuw bij de ontginning van veengebied ontstond. Twee eeuwen later bundelden vijf heren hun krachten om meer maatregelen tegen wateroverlast te nemen. Zo werd de Diefdijk aangelegd en de Lekdijk verhoogd. Dat de invloed van deze heren in 1284 groot was, blijkt uit de naam die dit gebied draagt: Vijfheerenlanden.

Stuwcomplex Hagestein

Na enkele kilometers trappen zie je vanuit de verte een wit futuristisch gevaarte opdoemen. Het is het stuw- en sluizencomplex Hagestein dat sinds de jaren zestig een groot deel van de Nederlandse waterhuishouding regelt. Deze stuw en twee andere, verder stroomopwaarts, zorgen ervoor dat het rivierwater altijd diep genoeg is om met een geladen schip doorheen te varen. Aan de vissen is ook gedacht: via de vispassage kunnen zij veilig naar hun paaiplaats zwemmen.

Stuw Hagestein
Stuwcomplex in Hagestein. Foto: Ad Snelderwaard.

Knotwilgen in Vijfheerenlanden

Ten zuiden van de rivier fiets je over wegen die met knotwilgen omzoomd zijn. In dit gebied werden vroeger met wilgentakken tijdelijke bruggen gevlochten waarover het vee van de ene naar de andere wei kon lopen. Tegenwoordig wordt het wilgenhout onder andere gebruikt voor gevlochten schuttingen. Al zouden er ook heel wat wilgentakken in Duitse elektriciteitscentrales belanden.

Natuurgebied of veerboot

Via Meerkerk rijd je naar Ameide. Daar heb je de keuze: je fietst via de Zouweboezem, het mooiste natuurgebied van Vijfheerenlanden, terug naar Vianen. Of je gaat het water op en neemt het veer naar Lopik om de route via Lekdijk-Oost verder te zetten. Steek je de Lek over, dan kom je onderweg langs de beroemde zendmast Lopik, officieel de Gerbrandytoren. In Nieuwegein zet je met de veerboot weer koers naar Vianen. Kies je voor het veer? Houd dan rekening met de vaartijden.

Informatie fietsroute Vianen

Afstand: 43 of 44 km
Vertrekpunt: bij kruising Kanaalweg/Langendijk, Vianen
RouteverhaalToeractief 1-2021, pagina 18
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer fietsen in Utrecht? Bekijk ook eens onze andere fietsroutes

4.5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *