Fietsroute Zuidhorn brengt je Groningen én Friesland

Foto Bas Jongerius
Foto Bas Jongerius

Vanuit het Groningse Zuidhorn is het heerlijk fietsen tussen uitgestrekte weilanden, door het oude Friesland en door het vissersdorp Zoutkamp. Fietsroute Zuidhorn is een route waarop natuur en cultuur elkaar afwisselen.

Wie zin heeft in een frisse tocht door het Noorden, pakt deze route erbij. Fietsroute Zuidhorn leidt je langs groene weiden vol zwart-witte koeien, via Oldehove naar Houwerzijl. Hier vind je De Theefabriek, het paradijs voor theeliefhebbers, gevestigd in een voormalige kerk en bijbehorende pastorie. Hier kom je in het Theemuseum alles te weten over thee. In de Theeschenkerij kun je terecht voor het proeven van meer dan driehonderd soorten thee. En uiteraard hebben ze bij De Theefabriek heel veel lekkers te eten. Een fijne plek om even te pauzeren.

Hollandse garnaal

Vlak na Houwerzijl neemt fietsroute Zuidhorn je mee door Zoutkamp. In dit vissersdorp vind je de grootste garnalenverwerker van Europa, het dorp staat dan ook bekend als thuishaven van de Hollandse garnaal. Het beeldje van de garnalenpelster doet hieraan herinneren. Ook een prima plek voor een stop, hier kun je namelijk terecht voor de heerlijkste broodjes verse vis.

Het oude Friesland

De route vervolgt via de zuidkant van Nationaal Park Lauwersmeer, waar je flarden van de wilde natuur beleeft. Via Warfstermolen en Grijspkerk keer je terug in Zuidhorn, een tochtje door het oude Friesland rijker. Ook in Zuidhorn is er genoeg gelegenheid het terras op te duiken en je bijvoorbeeld te goed te doen aan garnalenkroketjes. Een lekkere afsluiter van fietsroute Zuidhorn, een route door Groningen en Friesland vol fijne traktaties.

Informatie fietsroute Zuidhorn

Afstand: ca. 48,5 km (A) en ca. 51,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Parkeerterrein tegenover gemeentehuis Zuidhorn, Hooiweg 9, 9801 AJ, Zuidhorn
Routeverhaal: Toeractief 3-2019, pagina 22
Routeboekje: pagina 10

 

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *