Fietsroute Zuidhorn brengt je Groningen én Friesland

fietsroute zuidhorn
Nationaal Park Lauwersmeer. Foto Shutterstock
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/GPS 1=route 2=Zuidhorn.gpx" 3=marker="position-marker" ] ")

Vanuit het Groningse Zuidhorn is het heerlijk fietsen tussen uitgestrekte weilanden. Door het oude Friesland, Nationaal Park Lauwersmeer en het vissersdorp Zoutkamp. Fietsroute Zuidhorn is een route waarbij natuur en cultuur elkaar afwisselen.

Wie zin heeft in een frisse tocht door het Noorden, pakt deze route erbij. Fietsroute Zuidhorn leidt je langs groene weiden vol zwart-witte koeien, via Oldehove naar Houwerzijl. Hier vind je De Theefabriek, het paradijs voor theeliefhebbers, gevestigd in een voormalige kerk en bijbehorende pastorie. Een fijne plek om even te pauzeren.

Hollandse garnaal

Vlak na Houwerzijl neemt fietsroute Zuidhorn je mee door Zoutkamp. In dit vissersdorp vind je de grootste garnalenverwerker van Europa, het dorp staat dan ook bekend als thuishaven van de Hollandse garnaal. Het beeldje van de garnalenpelster doet hieraan herinneren. Ook een prima plek voor een stop. Hier kun je namelijk terecht voor de heerlijkste broodjes verse vis.

Garagebedrijf Emiel M Jansma in Oldehove
Garagebedrijf Emiel M Jansma in Oldehove

Het oude Friesland

De route vervolgt via de zuidkant van Nationaal Park Lauwersmeer, waar je flarden van de wilde natuur beleeft. Via Warfstermolen en Grijspkerk keer je terug in Zuidhorn, een tochtje door het oude Friesland rijker. Ook in Zuidhorn is er genoeg gelegenheid het terras op te duiken en je bijvoorbeeld te goed te doen aan garnalenkroketjes. Een lekkere afsluiter van fietsroute Zuidhorn, een route door Groningen en Friesland vol fijne traktaties.

fietsroute zuidhorn

3 weetjes over Nationaal Park Lauwersmeer

Heldere sterrenhemel

Het Nationale Park heeft sinds oktober 2016 officieel het predicaat Dark Sky Park. Dat is een donker gebied waarvan de duisternis behouden blijft en bezoekers ’s nachts welkom zijn. Het Lauwersmeer is één van de laatste plekken in Nederland waarin het nog écht donker wordt. Daardoor is er ’s nachts een heldere sterrenhemel te zien, en op sommige dagen zelfs het Noorderlicht.

Rustig en gevarieerd

Het Lauwersmeer bestaat uit veel verschillende grondsoorten. Uitgestrekte rietlanden, ruig gras, jonge loofbossen, begroeide zandplaten en enorme oppervlaktes aan ondiep water wisselen elkaar af. In de zomer is dit een populair gebied voor zon- en watersporters. Maar, welk seizoen je ook kiest: het is er nooit té druk. Het uitgestrekte gebied leent zich dus vooral nu – in tijden van de coronacrisis – goed voor een bezoekje.

Vogels spotten

Als je tijdens de fietsroute Zuidhorn besluit om wat dieper het Lauwersmeergebied in te trekken, is het verstandig om een verrekijker in te pakken. Hier verblijven namelijk veel verschillende vogels. Ontelbare trekvogels vinden hier een tussenstation. Kijk hier voor een lijst van verschillende vogelkijkhutten en uitzichtpunten.

Informatie fietsroute Zuidhorn

Afstand: ca. 48,5 km (A) en ca. 51,5 km (A+B)
Vertrekpunt: Parkeerterrein tegenover gemeentehuis Zuidhorn, Hooiweg 9, 9801 AJ, Zuidhorn
Routeverhaal: Toeractief 3-2019, pagina 22
Routeboekje: pagina 10

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

4.5/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *