Toeractief-headerafbeelding

Fietsroute Zwijndrecht: van pontje naar pontje

Fietsroute Zwijndrecht
Foto Laurie Karine van Dam & Manja Herrebrugh
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Oud 1=Beijerland_DEF2.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Het is misschien niet de eerste omgeving waar je aan denkt als je een mooie fietsroute wilt gaan maken, maar de omgeving onder Rotterdam heeft meer te bieden dan je denkt. Volg de Oude Maas – en de pontjes – langs onder andere Oud-Beijerland en Puttershoek en laat je verrassen door dit gebied in Zuid-Holland met de fietsroute Zwijndrecht.

De fietsroute kun je starten in Zwijndrecht, maar een andere optie is om te beginnen in de grootste plaats van de Hoeksche Waard: Oud-Beijerland. Hier bevind je je op een eiland (officieel: waard). Deze landstreek is geheel ingesloten door rivieren. Niet gek dus dat je op deze fietsroute twee pontjes moet nemen om de Oude Maas over te steken.

Polderlandschap en fruitbomen

Vanaf Oud- Beijerland fiets je al gauw het polderlandschap in. Je wordt hier dan ook omringd door veel boerenland. Met een beetje geluk kom je dan ook een boerenstalletjes tegen waar je lekker seizoensfruit kunt kopen. Volg de Binnenbedijkte Maas verder en je fietst zo onder heel veel verschillende appelbomen. Verderop kom je Puttershoek binnen en neem je het pontje.

fietsroute Oud Beijerland Puttershoek
Puttershoek

Rhoonse Grienden

Fiets daarna dwars over de Heinenoordtunnel helemaal tot de Rhoonse jachthaven. Vanaf hier kom je door de Rhoonse Grienden. Een bijzonder stukje natuur, want deze grienden staan onder invloed van eb en vloed. Dit als resultaat: bijzonder flora en fauna. Hiervandaan pak je weer het volgende pontje om terug in Oud-Beijerland te komen.

Bezienswaardigheden

  • Natuurbezoekerscentrum Klein Profijt

    Het natuurbezoekerscentrum Klein Profijt heeft zowel permanente als wisselende exposities over de flora en fauna van de Hoeksche Waard. Het bezoekercentrum heeft ook een eenvoudige horecavoorziening met een terras met uitzicht over de Oude Maas. Een fijne, leerzame en mooie plek voor een kopje koffie onderweg. Ze hebben ook een oplaadpunt voor e-bikes, handig toch?!

  • Museum Hoeksche Waard

    Sinds de opening van Museum Hoeksche Waard in 1968 wandelde al vele mensen door de geschiedenis van de Hoeksche Waard. De watersnoodramp in 1953 riep de gedachte op om voorwerpen die te maken hebben met het verleden van de streek te verzamelen. Dankzij de vele schenkingen kent het museum nu één van de grootste streekhistorische collecties van Nederland.

Informatie fietsroute Zwijndrecht

Afstand: ca. 35,5 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein Van der Valk Hotel Ara, Veerweg 10, 3336 LM, Zwijndrecht
Routeverhaal: Toeractief 4-2019, pagina 72
Routeboekje: pagina 44

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

4.7/5 - (6 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *