Sportief wandel- en fietsweekend in Vijlen

Wandel- en fietsroute Vijlen
Foto Laurie Karine van Dam en Manja Herrebrugh

Glooiende heuvels, prachtige vergezichten, bourgondisch genieten en heuveltje op, heuveltje af. De wandel- en fietsroute Vijlen voelt bijna on-Nederlands aan. Je waant je echt even in het buitenland als je door het Vijlenerbos loopt. Niet voor niets reisde Toeractief af naar Zuid-Limburg voor een sportief wandel- en fietsweekend. Ervaar hier een heerlijk vakantiegevoel.

Vijlen is het hoogstgelegen kerkdorpje van Nederland en heeft nauwelijks 1400 inwoners. Het dorp ligt op circa 200 hoogtemeters boven NAP en biedt een prachtig uitzicht op het Geuldal. Het is dan ook een erg on-Nederlands landschap, zo in de ‘bergen’. Daarom is het een populaire plek voor toeristen uit binnen- en buitenland.

Wandel- en fietsroute Vijlen
Foto Laurie Karine van Dam en Manja Herrebrugh

Fietsen of wandelen door Vijlen?

Niet één, maar twee routes in het Zuid-Limburgse Vijlen. Kies voor de fiets of de benenwagen, of boek een hotel en beleef ze in een weekendje allebei. Bij beide routes ga je op verkenning in een van de meeste zuidelijke stukjes van Nederland en bevind je je midden in de natuur. De wandelroute Vijlen gaat slechts over twee meter asfalt, de rest loop je door natuurgebieden met zandpaden, het Vijlenerbos, graspaden en kiezelsteentjes. Daarnaast vind je op iedere hoek wel een verrassing – of een Limburgs cafeetje. Als de avond eenmaal valt loop je door een heus sprookjesbos, met gouden velden, langs uitgestrekt grasland. En met een beetje geluk kun je hier en daar snoepen van de bramenstruiken langs wandelroute Vijlen.

Wandel- en fietsroute Vijlen
Foto Laurie Karine van Dam en Manja Herrebrugh

Fietsklimmetjes: heuvel op, heuvel af

Voor de fietsroute is een e-bike aan te raden, want in dit heuvelachtige landschap is de route een hele uitdaging: er zijn nogal wat klimmetjes. Toch is het voor mensen met goede kuiten én 21 versnelling ook prima te doen. De beloning na deze inspanning is vaak een erg mooie. Regelmatig zie je namelijk tussen de bomen een doorkijkje naar een fantastisch Limburgs heuvellandschap, soms met zicht op een dorpje. Het is hier heel anders dan anders. En dat zo dicht bij huis.

Wandelroute Vijlen

Fietsroute Vijlen

Informatie wandel- en fietsroute Vijlen

Afstand: ca. 16,5 km (wandelroute) en ca. 41 km (fietsroute)
Vertrekpunt: Hotel Restaurant Vijlerhof, Hilleshagerweg 2, Vijlen
Routeverhaal: Toeractief 7-2018, pagina 10
Routeboekje: pagina 4 (wandelroute) en pagina 12 (fietsroute)

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen of fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *