Wandelroute Bergen aan Zee: dwars door de duinen

Wandelroute Bergen aan Zee
Foto Margriet Spangenberg
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Route 1=Bergen 2=aan 3=Zee.gpx" 4=marker="position-marker" ] ")

Wandelen op het strand is in de kou net zo fijn als tijdens een warme zomer. Daarom ga je met deze route via de duinen richting zee. Zorg wel dat je stevige schoenen en een winddicht jack aanhebt tijdens wandelroute Bergen aan Zee, want het is een flinke tocht.

Brede en hoge duinen

Misschien ben je al eens in Bergen aan Zee geweest: voor het Zee Aquarium, de architectuur of een lang weekend weg. De kern van het zeedorp werd ooit grotendeels ontworpen door Berlage, de invloedrijke Nederlands architect en stedenbouwkundige. Bij deze wandelroute slaan we dit stukje even over. Tussen Bergen aan Zee, Bergen en Schoorl ligt namelijk ook een kunstwerk, gemaakt door de natuur: het Noord-Hollands Duinreservaat. Hier liggen de breedste duinen én de hoogste. Die hoogste top meet 54 meter en vind je later op de wandelroute in Schoorl. Geniet eerst van de diversiteit aan begroeiing en nog heel even van het vlakkere pad. Want dat is verder op wandelroute Bergen aan Zee wel anders.

Wandelroute Bergen aan Zee
Het bos bij Schoorl. Foto Margriet Spangenberg

Wandelroute vol dieren

Je wandelt onder andere door ’t Groote Ganzenveld. Laat de naam je niet misleiden, want veel ganzen zie je niet op deze heidevlakte. Wel heel veel andere dieren. Zoals onder andere de rugstreeppad, heidelibel, heizijdebij, havik, sperwer en de boomleeuwerik. 

Bergen, aan zee

Het klimmen van de 54 meter hoge duin tijdens de wandelroute is even zwaar, maar het is ‘t meer dan waard. Voor een welverdiend drankje moet je heel even de trappen af (en erna weer op) naar Buitencentrum Schoorlse Duinen. Bijgetankt en wel vervolg je de wandelroute naar het Vogelmeer.

Wandelroute Bergen aan Zee
Van het bezoekerscentrum naar Vogelmeer. Foto Margriet Spangenberg

Doorstappen en zweten

En dan begint de tocht eigenlijk pas écht, flink doorstappen dus. Je krijgt wel meteen een beloning door het uitzicht op zee. Vanaf hier is het nog vierenhalve kilometer wandelen naar het vertrekpunt, waar Strandpaviljoen Evi op je wacht. Het is flink zweten vanwege het mulle zand, maar je kunt de warme chocolademelk al ruiken? Nog niet moe? Maak dan een prachtige omweg door natuurgebied de Kerf. Om alsnog daarna neer te ploffen met een heerlijk warm drankje natuurlijk.

Informatie wandelroute Bergen aan Zee

Afstand: ca. 19 km
Vertrekpunt: Bushalte ‘Strand’, Zeeweg, Bergen aan Zee.
Routeverhaal: Toeractief 6-2019, pagina 62
Routeboekje: pagina 42

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer weten

Wil je meer weten over de flora en de fauna van duingebieden? Lees dan eens ons artikel over de duinen binnen de rubriek ‘Nederlandse landschappen’.

3.7/5 - (7 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *