Een on-Fries rondje rondom Beetsterzwaag

Wandelroute Beetsterzwaag
Foto Marjolein van Rotterdam

Loop je de wandelroute Beetsterzwaag dan val je van de ene verbazing in de andere. Je verwacht wellicht een typisch Fries landschap met weilanden, meren, koeien, dijken en vele vergezichten, maar niets is minder waar. In dit rondje in het Friese Opsterland kom je juist vennen, bossen, heidevelden en landgoederen tegen.

We lopen deze wandelroute in het spoor van Jacobus Craandijk (1834-1912). Deze dominee en voorganger in de kerk wordt ook wel een van de uitvinders van het wandelen genoemd. Hij schreef onder andere het boek Wandelingen door Nederland met pen en potlood. Ook wandelde hij in Friesland. Om er te komen, moest hij bijna een wereldreis maken. Toch kwam hij vaak in dit gebied. Het sprak hem aan en was dol op de zandgronden, heide en buitenhuizen.

Koningsdiep (Ouddiep)

Tijdens de route steek je twee keer het Koningsdiep of Ouddiep (Fries: Alddjip) over. Deze beek stroomt door een mooi oud landschap van akkers, weilanden, venen, moerassen, heidevelden en bossen. Het landschap lijkt hier door de jaren heen niet veranderd. Via Lippenhuisterheide, het op een na grootste heidegebied van Friesland, loop je weer terug naar Beetsterzwaag. Het is de moeite waard om hier nog even te stoppen voor Huize Bordena en het Eysingahuis.

Informatie wandelroute Beetsterzwaag

Afstand: ca. 14 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein Pastorielaan, Beeststerzwaag
Routeverhaal: Toeractief 3-2018, pagina 58
Is de editie uitverkocht? Mail dan naar toeractief@bcm.nl. Wie weet hebben we nog een exemplaar liggen.
Routeboekje: pagina 38

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *