Wandelroute Swalmen: langs kronkelende rivieroevers

Wandelroute Swalmen
Foto Ad Snelderwaard

Op wandelroute Swalmen loop je door de bossen, de kronkelende rivier de Swalm volgend. Waar de Swalm uitmondt in de Maas, is het landschap opener en vind je oude boerderijen. Onderweg kom je Kasteel Hillenraedt tegen, dat daar al sinds de veertiende eeuw staat.

Het eerste deel van wandelroute Swalmen is bosrijk en leidt je langs plekken waar de natuur zijn gang kan gaan. Zo bouwen ijsvogels hier hun nesten in de oevers van de rivierbochten. Wie weet zie je er een voorbijvliegen.

Wandelroute Swalmen
Het Steinke: een Romeinse Heerweg tussen Aken en Xanten. Foto Ad Snelderwaard

Romeinse wandelaars

Wat verder op de route beleef je een stukje van de Romeinse weg  tussen Aken en Xanten, ooit gebruikt voor met name menselijk verkeer. De weg werd vrijgemaakt van wat daar in de loop der eeuwen was ontstaan aan takken, bomen en andere obstakels, zodat weer gewandeld kan worden over het pad waar ooit Romeinse wandelaars liepen.

Willem van Oranje

Kasteel Hillenraedt doemt nog een eindje verder op wandelroute Swalmen op. Het kasteel zelf is helaas niet te bezoeken, de tuinen worden enkel tijdens Open Monumentendag opengesteld. Van buiten is het kasteel met haar bijgebouwen echter ook mooi om te zien. Ooit was Willem van Oranje te vinden op dit kasteel, dat zijn basis vormde tijdens de belegering van Roermond in 1572.

Wandelroute Swalmen
Kasteel Hillenraad. Foto Ad Snelderwaard

Tweede leven

Het optionele tweede deel van wandelroute Swalmen, brengt je in meer open gebied met weiden en boerderijen. Hier tref je bijvoorbeeld De Genaenhof, een typisch Limburgse boerderij die tegenwoordig dient als kringloopwinkel en grand café. Laat je verrassen door deze natuurroute met geschiedenis, en ben je toe aan pauze? Dan kun je bij De Genaenhof terecht voor de nodige ontspanning.

Informatie wandelroute Swalmen

Afstand: ca. 8 km of 15 km
Vertrekpunt: Station Swalmen, Stationsstraat 1, 6071 KD, Swalmen
Routeverhaal: Toeractief 3-2019, pagina 72
Routeboekje: pagina 44

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Rate this post

Bekijk ook...

1 Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *