Wandelroute Anna Paulowna: kilometerslange bloemenzee

wandelroute Anna Paulowna
Foto Marjolein Koster
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/routeyou-anna-paulowna.gpx" 1=marker="position-marker" ] ")

Voor het grootste aaneengeschakelde bloembollengebied van Nederland moet je in Noord-Holland zijn. De bloemenzee in de polders van Anna Paulowna kleurt rood, oranje, geel, blauw, paars en wit. Deze verharde wandeling van 13 km doe je dan ook best in het voorjaar, wanneer de narcissen, hyacinten en tulpen in bloei staan. Wandel mee met de wandelroute Anna Paulowna.

De Poldertuin, het vertrek- en eindpunt van de wandeling, is het eigen kleine Keukenhof van Noord-Holland. De route start met een aantal kilometer over het Caloriepad, dat langs Natuurgebied Kruiszwin loopt. In dit gebied komen bijzondere riet- en graslanden voor. Wie geluk heeft, kan er de felgekleurde ijsvogel spotten.

Foto Marjolein Koster

Het juiste moment

Onderweg naar Breezand is het volop genieten van de bontgekleurde bloemenvelden. De narcissen en hyacinten zijn op hun mooist begin april. Van half april tot begin mei kleuren de tulpen de velden. Zij worden in deze omgeving niet voor de sier, maar voor de bol geteeld. Daarom worden ze op een bepaald moment gekopt en blijft er niet meer over dan groene stelen. Plan je wandeling dus op het juiste moment in. De route gaat volledig door de Anna Paulownapolder, vernoemd naar de gemalin van Koning Willem II. De polder werd pas in 1846, als laatste van de polders in de kop van Noord-Holland ingepolderd. Aanvankelijk was de landbouwgrond bijna onbruikbaar, vanwege hethoge zoutgehalte in de grond. Nu is het een belangrijk tuinbouwgebied.

Kleurrijke schoonheid

De bloemenvelden verdwijnen even wanneer je Breezand binnenwandelt. Het dorp wordt in twee gedeeld door de Zandvaart. Van hieruit gaat het langs de waterstromen Middenvliet en Molenvaart terug naar Anna Paulowna. De troef van deze wandeling is dat ze goed bereikbaar is met het openbaar vervoer en volledig verhard is. Zo kan echt iedereen genieten van de schoonheid van dit kleurrijk stukje Noord-Holland.

Route-info wandelroute Anna Paulowna

Afstand: 13 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein Poldertuin, Molenvaart 2, Anna Paulowna
Routeverhaal: Toeractief 2-2021, pagina 32
Routeboekje: Pagina 24

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer wandelen in Noord-Holland? Bekijk ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *