Wandelroute Borculo: slingeren door de groene Achterhoek

Foto's: Manja Herrebrugh
Foto's: Manja Herrebrugh
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/borculo.gpx" 1=marker="position-marker" ] ")

Wandelroute Borculo slingert over 14,5 km door het groene coulisselandschap van de Achterhoek. De wandeling start tussen de rivieren de Berkel en de Slinge, in het stadje Borculo dat naar het gelijknamige kasteel vernoemd is. Witte bruggetjes en treurwilgen maken van dit stadje een schilderachtig tafereel.

De stad Borculo ontstond in de schaduw van Hof te Borculo, dat in de elfde of twaalfde eeuw werd gebouwd. In 1760 raakte het kasteel in verval en werd het gesloopt. Op de fundamenten werd later een buitenhuis gebouwd dat eerst Prins Willem V van Oranje-Nassau toebehoorde en later Napoleon Bonaparte. Vandaag de dag zijn alleen de kelders van de middeleeuwse burcht nog te zien.

Molens

De route begint met een passage langs de Olliemölle, voorheen een oliemolen en sinds 1920 een korenmolen. Ernaast is het rad van De Stenen Tafel te zien, een koren- en polmolen. Tegenwoordig zijn in de mooie, historische gebouwen een bistro en een restaurant gehuisvest. Een culinaire tip om te onthouden voor aan het einde van je wandeling.

De Lebbenbrugge

Met een klein ommetje geraak je bij boerderijmuseum De Lebbenbrugge, een uniek stukje erfgoed. Het boerderijmuseum deed ooit dienst als boerenhuis, tolboerderij en herberg. In 1931 kocht de H.W. Heuvelstichting de oude Saksische boerderij aan om komende generaties te informeren over het leven van de boerenbevolking aan het begin van de twintigste eeuw.

Natuurlijke achtergrondmuziek

Zodra je het stadje achter je laat, kom je in bosrijk gebied terecht. Hier zorgen de bomen voor schaduw op zonnige dagen. Het getsjilp van de vogels en het ritselen van de bladeren in de wind vormen de natuurlijke achtergrondmuziek. Onderweg kom je heel wat prachtige boerderijen tegen langs de verharde zandpaadjes. Er zijn maar weinig stukken op de route die je met auto’s of fietsers moet delen.

De Waterster

De wandeling gidst je door natuurgebied De Waterster dat naar de stervormige vijver, die ooit bij een havezate hoorde, vernoemd is. In het voorjaar fladderen er libellen, waterlelies, bijen, hommels en vlinders rond. Na een tijdje kom je aan bij de Slinge, die je even volgt en vervolgens met een trekpontje oversteekt. Avontuurlijk!

J. Ribberspad

Via het groene J. Ribberspad gaat het terug richting Borculo. Achterhoeker Jan Ribbers (1939-2012) was ambassadeur van Borculo, Berkel en Slinge. Hij droomde ervan om van deze omgeving een plek van plezier te maken. Toen zijn plannen concreet werden, werd hij helaas ernstig ziek. Na zijn dood werd het wandelpad naar hem vernoemd.

Cycloonpark

In het Cycloonpark in het centrum van Borculo staat een monument om de ‘cycloon van Borculo’ te herdenken. Zo wordt het noodweer genoemd dat op 10 augustus 1925 over Brabant, via Nijmegen en de Achterhoek naar Twente en Duitsland trok. Een cycloon verwoestte een deel van Borculo en kostte vier mensen het leven. Waar nu het park is aangelegd, werden destijds noodwoningen gebouwd.

Route-info wandelroute Borculo

Afstand: 14,5 km
Vertrekpunt: Parkeerplaats aan de Pagendijk, Borculo
Routeverhaal: Toeractief 3-2021, pagina 36
Routeboekje: Pagina 26

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer wandelen in Gelderland? Bekijk ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

3.7/5 - (11 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *