Wandelroute Culemborg: rondstruinen langs de Lek en koffie in de stad

Foto Hetty van Oijen
Foto Hetty van Oijen

Een wandeling met veel afwisseling maak je in en rondom Culemborg. In het mooie historische stadscentrum vind je een gezellige markt vol horecagelegenheden. Neem je de pont over de Lek, dan beland je in een groen paradijs. Verder de stad uit en beleef je de historie van Culemborg met twee forten. Met andere woorden: de wandelroute Culemborg is een aanrader voor iedereen die last heeft van keuzestress!

Fort Werk aan het Spoel

De wandelroute start bij Fort Werk aan het Spoel in Culemborg. Helemaal ingebed in de uiterwaarden van de Lek is dit een onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daar gebeurt heel wat: van theater en exposities tot Caatje aan de Lek, een fijne ontmoetingsplek waar je heerlijk kunt eten en drinken. Ten westen van dit bouwwerk ligt Fort Everdingen, eveneens onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Inmiddels is het de thuisbasis van een bierbrouwerij (met terras!) en een camping. Het brouwersduo Duits en Lauret maakt zowel licht verfrissende dorstlessers als diep donkerbruine bieren. Maar rustig aan, want het is daarna nog een stukje lopen.

Groen gras en gezellige pontjes

De Lek brengt een hoop mooie dingen. In de uiterwaarden is het altijd anders. Soms staat het water zo hoog dat de paden modderig zijn. Tijdens het wandelen varen er schepen voorbij en het gras is er hartstikke groen. De rivier is een plek voor verschillende watervogels en enkele koeien grazen langs de dijk. De Lek biedt ook de gelegenheid om met pontjes te varen. Hartstikke fijn om in de stad Culemborg te geraken, waar je natte wandelschoenen weer kunnen drogen in de historische binnenstad. Mocht je bij de brouwerij een biertje teveel hebben gedronken, kun je hier op de markt altijd nog een kopje koffie bestellen.

Informatie wandelroute Culemborg

Afstand: ca. 8,5, 13,5 km of 16 km
Vertrekpunt: Fort Werk aan het Spoel, Goilberdingerdijk 40, 4106 LC, Culemborg
Routeverhaal: Toeractief 3-2019, pagina 48
Routeboekje: pagina 26

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *