Wandelroute Gees: droge voeten in de vrije natuur

Wandelroute Gees
Foto Max de Krijger

Loofbomen, heidevelden, open graslanden en vele vennetjes. Het water loopt je spreekwoordelijk in de mond bij deze mooie wandelroute rond het natte, Drentse Gees. Gelukkig zijn er genoeg knuppelpaadjes om met droge voeten te genieten van het authentieke landschap. Boswachterij Gees is een stil stukje Drenthe om heerlijk te wandelen.

Gees is een mooi bewaard esdorp. Dit is nog goed te zien aan de vele Saksische boerderijen in het dorp. Daarnaast heeft Gees de grootste zwerfkei van Drenthe. Deze is bijna vier meter lang en ruim twee meter hoog. De kei ligt voor restaurant De Zwerfkei aan de Dorpsstraat. Gees heeft maar weinig nieuwbouw en heeft daardoor nog zijn oorspronkelijke karakter. De helft van het dorpsgebied wordt ingenomen door de bossen en heidevelden van Boswachterij Gees van Staatsbosbeheer. Deze bossen zijn in de jaren 30 aangeplant op de heidevelden. De Hooge Stoep is echter een nog groot heideveld dat bewaard is gebleven.

Wandelroute Gees
Foto Max de Krijger

De Hooge Stoep

Gees is al een oud dorp. De eerste vermelding van het esdorp is in een oorkonde uit 1208. De naam Gees is waarschijnlijk afgeleid van gies, wat ‘onvruchtbaar’ betekend. Het is niet zo’n gekke gedachte dat de plaats deze naam kreeg. Het dorp ligt namelijk op een langgerekte zandheuvel in een omgeving die vroeger bekend stond om zijn onvruchtbare grond. Deze zandrug lag als een soort brug (stoep) middenin venen en moerassen. De grond was gevoelig voor verstuivingen. Het stuivend zand drong steeds verder het stroomdal in. Staatsbosbeheer wist met behulp van houtwallen en bosaanplantingen deze zandverstuivingen te temmen. Deze zandheuvel staat in het gebied nu bekend onder de naam De Hooge Stoep.

Boswachterij Gees

Boswachterij Gees ligt wat hoger dan het omringende grasland. Hierdoor heb je aan de oostkant van de boswachterij een mooi uitzicht over de lager geleden open graslanden. De namen van deze graslanden zijn bijna net zo mooi als het stukje natuur zelf. Waar elders vind je namen als Roonboom en Bergstukken? Tussen de bomen van het loofbos vind je sprookjesachtige vennetjes en heidevelden. In het gebied vind je verschillende soorten dieren zoals adders, ringslagen, vossen, dassen en boommarters. Het gebied is een oase van rust en leent zich daardoor perfect voor een mooie wandeling. Honden zijn aangelijnd toegestaan in het gebied.

Wandelroute Gees
Foto Max de Krijger

Mottekasteel op wandelroute Gees

Op wandelroute Gees zie je een heuvel waarop mottekasteel De Klinkenberg zou hebben gestaan. Deze kunstmatige kasteelberg (motte) stamt waarschijnlijk uit de vroege middeleeuwen. Mogelijk is hier ooit een (tijdelijke) versterking, zoals een kleine houten burcht of toren, gebouwd. Tot een permanente vestiging kwam het echter niet. Dat gebeurde verderop wel: het kasteel van Coevorden is een bekend Drents voorbeeld van een middeleeuwse versterking die tot een stenen kasteel is uitgebouwd.

Informatie wandelroute Gees

Afstand: ca. 18 km
Vertrekpunt: Bed, Breakfast & Bodega Geeser Waag, Dorpsstraat 47, 7863 PB, Gees.
Routeverhaal: Toeractief 6-2020, pagina 20
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer wandelen in Drenthe? Bekijk ook eens onze andere wandelroutes

4.3/5 - (7 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *