Wandelroute Hardenberg: dwars door het veelzijdige Vechtdal

wandelroute Hardenberg
Vogelkijkhut Zwanenmeer. Foto Max de Krijger
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/WR 1=Hardenberg.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Alleen de zee ontbreekt eigenlijk in het veelzijdige Overijsselse Vechtdal. Verder vind je er bijna alles: rivierlandschap, bos, heide, strand en een ouderwets brinkdorp. Wanneer je onze wandelroute Hardenberg loopt, wandel je door het groene Rheeze. Ook kom door Diffelen en langs boswachterij De Oldemeijer en de Rheezerbelten.

wandelroute Hardenberg
Wandelen langs de rand van het bos. Foto Max de Krijger

Deze groene wandelroute start in het geliefde Hardenberg. Het aantal campings en vakantieparken in deze buurt verraadt direct de populariteit van het gebied. Geniet de eerste kilometers van deze route van de Vecht. Je loopt langs de uiterwaarden van de rivier, waar verschillende plasjes water fungeren als rijke biotoop voor hagedissen en kikkers. Na het waterplezier beland je in Rheeze. Dit authentieke esdorp met oude boerderijen in een kringetje heeft nog de ouderwetse brink. In deze oude brink kwamen in het verleden de schapen bij elkaar.

Van de uiterwaarden naar het bos

Zoals beloofd is wandelroute Hardenberg zeer veelzijdig. Je vervolgt de route namelijk in het bos. Met enig geluk hoor je het geluid van een paar haviken in de lucht en kom je reeën op het spoor. Het landschap verandert in de richting van de Zwanenvijver: bos maakt plaats voor heidegrond. Ooit stonden hier nog dennen, maar de bebossing is elf jaar geleden weer grotendeels weggehaald en de heide is weer in ontwikkeling. Zo kunnen de adder en andere koudbloedige dieren rustig migreren naar deze heideveldjes.

Groene wandelroute langs de Rheezerbelten

Later loop je langs de bergkam die Rheezerbelten heet. De buurtschap Rheeze is al sinds 1682 in gevecht met wind en stuivend zand. Om het dorp te beschermen tegen stuivend zand zijn begin vorige eeuw de dekzandruggen met eiken beplant. Echter bleef het waaien en stuiven, waardoor de bomen deels onder het zand verdwenen. Het resultaat? De Rheezerbelten steken nu ongeveer twaalf meter boven het Vechtdal uit.

Informatie wandelroute Hardenberg

Afstand: ca. 12 of 14 km
Vertrekpunt: Restaurant De Rheezerbelten, Grote Beltenweg 1b, Hardenberg
Routeverhaal: Toeractief 5-2020, pagina 46
Routeboekje: pagina 28

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

4/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *