Wandelroute Strijensas brengt je in magische sferen

Magische wandelroute Strijensas

Als er ergens een plek is waar je in deze tijd van het jaar kunt genieten van sprookjesachtige sferen is dat in de Hoeksche Waard in Zuid-Holland. Met de wandelroute Strijensas loop je door dit rustgevende polderlandschap dat in verschillende periodes stapje voor stapje is drooggelegd. Dit alles in combinatie met de schilderachtige oeverlanden zorgt ervoor dat dit de ideale (winter)wandeling is.

Wandelroute Strijensas
Foto Laurie Karine van Dam

Waarom de moeite waard?

Het ziet er naar uit dat de échte winter zich dit jaar niet meer laat zien, maar mochten we onverhoopt toch nog te maken krijgen met (strenge) vorst, dan is de wandelroute Strijensas zeker de moeite waard. Vanuit het dorp loop je zo de dijk op. Hier kun je op een vroege ochtend heerlijk genieten van de zonsopkomst. Volg het binnenwater en je loopt het kleine dorp weer in over de bekende witte brug van Strijensas.

Haven en natuurgebieden van Strijensas

Waar de Hoeksche Waard in de winter verandert in een winterwonderland is er ook in de zomer genoeg te beleven. De haven van Strijensas zorgt voor allerlei vertier. Daarnaast loop je vanuit hier met de wandelroute zo de natuurgebieden Sasseplaat en De Oeverlanden in. In no time zit je opeens in een heel ander landschap.

Wandelroute Strijensas
Ophaalbrug van Strijensas. Foto Laurie Karine van Dam

Bezienswaardigheden wandelroute Strijensas

Wat zijn de hoogtepunten op de wandelroute Strijensas en leuke/mooie bezienswaardigheden. Wij zetten ze voor je op een rij

  • Groepsschuilplaats Mariapolder

Deze bunkers werden gebruikt als groepsschuilplaats in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens beschieten en bombardementen dienden ze als onderkomen. De meesten werden gebouwd tussen februari en mei 1940.

  • Windpark- en molens Clothildis

Tijdens de route loop je langs Windpark Clothildis. Hier staan zes windmolens die uitkijken over het Hollandsch Diep. Ongeveer drieduizend huishoudens per jaar profiteren van de groene stroom die deze molens genereren. Het plan is er om het park verder uit te breiden onder de naam Windpark Oude Mol.

Wandelroute Strijensas
Havenlicht van Strijensas. Foto Laurie Karine van Dam
  • Havenlicht

Vlak bij de haven van Strijensas en aan het Hollandsch Diep staat een havenlicht (vuurtoren) uit 1870. Het licht in de toren is al jaren gedoord. De toren is in 2005 gerestaureerd en er loopt een wandelpad naartoe. Het havenlicht staat op de lijst van Rijksmonumenten

  • Kunstpicknickplaats

Een kunstpicknickplaats is iets nieuws in de Nederlandse natuur. De ontwerpen, gemaakt door verschillende kunstenaars, nodigen uit voor een picknick langs dit wandelpad.

Informatie wandelroute Strijensas

Afstand: ca. 5 km, 8,5 km of 13,5 km
Vertrekpunt: Parkeerplaats bij de kerk, Kerkplein, Strijensas.
Routeverhaal: Toeractief 7-2019, pagina 10
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

3.8/5 - (26 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *