Wandelroute Tiengemeten: onthaasten in de wildernis

Wandelroute Tiengemeten
Foto's: Marjolein van Rotterdam
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Tiengemeten.gpx" 1=marker="position-marker" ] ")

De natuur op Tiengemeten is niet ouder dan twaalf jaar. Vroeger was het een boereneiland met kaarsrechte wegen en aardappelvelden. Sinds de dijken doorgestoken werden en de kreken gegraven, mag de natuur er haar gang gaan en wordt het eiland door het water geboetseerd. Naar deze plek kom je om te onthaasten.

Gaan wandelen op Tiengemeten, dat betekent eerst de pont nemen vanuit Nieuwendijk. Aan het bezoekerscentrum op het eiland starten diverse wandellussen. Toeractief koppelde een aantal lussen aan elkaar, goed voor 16 km. Beginnen doet de route in westelijke richting. Je laat de bewoonde wereld achter je en wandelt steeds verder de ruige natuur in.

Op Tiengemeten mag de natuur haar gang gaan 

Fauna en flora

Onderweg heb je de kans om allerlei dieren te spotten. Zoals rietzangers, lepelaars, spreeuwen, Schotse Hooglanders, wilde koeien en bevers. Misschien zie je wel een van de reeën, die al zwemmend het eiland bereikt hebben. Neem de tijd om de fauna en flora in je op te nemen. Want op Tiengemeten is er genoeg van.

Van west naar oost

De natuur is hier nog niet af. Er komen voortdurend nieuwe soorten bij, andere verdwijnen. Waar wilgen en heemst aan hun opmars bezig zijn, sterven vlieren en populieren. Hoe de natuur zich hier de komende jaren verder zal ontwikkelen, is moeilijk te voorspellen. Vanuit het meest westelijke punt leidt de wandeling je helemaal naar de andere zijde van het eiland, naar de oostelijke Oude Polder.

Vogels vonden als eerste een nieuwe thuis op Tiengemeten

Tien gemeten

Tiengemeten dankt zijn naam aan de term ‘gemet’, een oude landmaat van 0,4 ha ofwel de oppervlakte van het zaailand dat een koppel paarden tussen zonsopkomt en -ondergang kan omploegen. In de zeventiende eeuw ontstond in het Haringvliet een zandplaat van tien gemeten. Intussen is het eiland ongeveer 1050 ha groot. Genoeg ruimte dus om volledig tot rust te komen.

Oase van rust

Vanaf de Oude Polder in het oosten gaat het terug naar de bewoonde wereld en het startpunt van de route. Houd er rekening mee dat de pont enkel tussen 10 en 17 uur vaart. Als je maar niet genoeg krijgt van de rust op het eiland, dan kan je op het natuurkampeerterrein blijven kamperen. Wie weet spot je bij het vallen van de avond wel een aantal reetjes …

Route-info wandelroute Tiengemeten

Afstand: 16 km
Vertrekpunt: Bezoekerscentrum Tiengemeten, Tiengemeten 14A, Zuid-Beijerland
Routeverhaal: Toeractief 3-2021, pagina 58
Routeboekje: Pagina 32

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer wandelen in Zuid-Holland? Bekijk ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

3.7/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *