Toeractief-headerafbeelding

Wandelroute Well: struinen door De Maasduinen

wandelroute Well
Foto Sander van der Veenw
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/TA 1=Bergen_Wandeling 2=23.11.2020 3=13_52.gpx" 4=marker="position-marker" ] ")

Nationaal Park De Maasduinen is het toneel voor de wandelroute Well. Want naast de Limburgse vlaai is er nog een boel meer te ontdekken in Noord-Limburg: vogels, helderblauw water en stuifzand. Wandel mee door de duinen, de Noord-Limburgse duinen welteverstaan.

Een samenspel van mens, water en wind hebben De Maasduinen gevormd. Een uniek landschap omdat het de langste rivierduinen gordel van Nederland is. De wandelroute brengt je langs alle facetten van dit landschap: stuifduinen, groen, heide, bos en langs water. Duinen? Limburg kent toch alleen heuvels? Dat klopt. Het zijn dan ook rivierduinen die je tegenkomt in dit Nationaal Park.

Stuifduinen

Water speelde een grote rol bij het ontstaan van De Maasduinen. Vroeger stroomde er de Rijn en was de Maas daar een zijtak van. Nog steeds zijn er in het gebied sporen te vinden van de Rijnloop. De wind kreeg tijdens de laatste ijstijd vrij spel. Deze ijstijd, die zo’n tienduizend jaar geleden eindigde, was heel koud en droog. Een groot deel van het landschap was hierdoor bedenkt met zand. Een stevige westenwind blies het zand tot stuifduinen op de oostelijke oevers van de Maas. Door invloeden van de mens veranderde de natuur daarna flink.

wandelroute Well
Foto Sander van der Veen

De Maasduinen

Er werden steeds meer bossen gepakt om er landbouwgrond van te maken. De toenmalige heidegrond werd overvraagd met stuifzanden als gevolg. Hele dorpen werden belaagd door het opwaaiende zand. Het antwoord van de mens: bosbouw. Op die manier kwam er een einde aan het opstuivende zand en werd er geld verdiend met houtproductie. Deze geschiedenis verklaart de diversiteit in de veertig kilometer lange Maasduinen. Inmiddels zijn de meeste ontgonnen landbouwgebieden teruggegeven aan de natuur en worden deze hersteld. Sinds 1996 vormen de natuurgebieden samen Nationaal Park De Maasduinen.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Maasduinen ligt bij een sluis. Deze sluis ligt in een kanaal tussen het Leukermeer en het Reindersmeer. Beide meren zijn ontstaan uit een afgraving voor grind- en zandwinning. Tussen 1969 en 1971 is de sluis gebouwd om het gebied uit te baten en verdroging van omliggende landbouwgrond te voorkomen. Van 1971 tot 2001 voeren maar liefst 22.500 schepen met zand en grind door deze sluis richting rivier de Maas. Tegenwoordig het Leukermeer een recreatieplas.

Bezoekerscentrum Nationaal Park De Maasduinen. Foto Sander van der Veen

3x vogels spotten op wandelroute Well

Voor wie graag vogels spot, is het Reindersmeer een walhalla. Vanuit de vogelkijkhut zijn verschillende eenden te ontdekken. De omliggende bossen zijn terrein voor de groene en zwarte specht en af en toe zelfs een kleine bonte specht. Wij zetten drie bijzondere vogels die je hier kunt spotten voor je op een rij:

  • Nachtzwaluw

De naam doet het al vermoeden, maar de nachtzwaluw is vooral in de schemer en nacht actief. Dat maakt de vogel lastig te spotten. De nachtzwaluw vliegt maar een halfuur per dag in het laatste restje daglicht voor de avond. Overdag zit de vogel doodstil, goed gecamoufleerd op een tak. De vogel is wel goed te horen, voornamelijk tijdens het broedseizoen van mei tot augustus. Je kans vergroten? Ga dan naar het Broedersbos bij Afferden, daar zijn meerdere territoria van de nachtzwaluw.

Foto Sander van der Veen
  • Buizerd

De kans is groter dat je een buizers spot. Vaak turen ze vanaf een hoge plek de omgeving af naar mogelijke prooien. De buizerd is een luie jager. Alleen als hij met grote zekerheid weet dat hij een prooi kan vangen, duikt hij op zijn prooi af.

  • Kraanvogel

De kraanvogel is misschien wel de meeste bijzondere diersoort die je kunt spotten in het natuurgebied. In het voor- en najaar trekken de kraanvogels over De Maasduinen. Ze rusten uit op een van de vele vencomplexen in het natuurgebied voordat ze hun reis vervolgen. Als je gelukt hebt, spot je ze luid klepperend in een v-formatie boven het gebied. Het is erg bijzonder dat deze vogel over ons land vliegt en nog unieker dat hij rust in Nationaal Park De Maasduinen. Niet gek dus dat het park het dier heeft opgenomen in het logo.

Route-info wandelroute Well

Afstand: ca. 7, 12 of 14 23 km
Vertrekpunt: Parkeerplaats De Maasduinen, Bosserheide 3b, 5855 EA, Well
Routeverhaal: Toeractief 1-2021, pagina 8
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *