Fietsroute Balen: groen, water en rust in België

Fietsroute Balen
Foto Irmo Keizer

Een rondje Zuiderkempen (België) van zo’n zeventig kilometer: met fietsroute Balen doorkruis je de mooiste plekjes in de streek. Groene velden, bossen en de waterloop Bocholt-Herenthals maken er een prima fietsmiddag van in de Kempen én in Limburg.

Fietsen door de groene omgeving van Balen

Een echte wielrenliefhebber kent de plaats Balen wellicht als de woonplaats van ex-renner Tom Boonen. Een echte wandelliefhebber kent Balen misschien als de start van de Keiheuvelwandeling: deze werd in 2018 uitgeroepen tot de Wandeling van het Jaar in België. Dat is niet voor niks. Balen kent een groene en rustige omgeving. Voor wie het niet weet: het dorp ligt in de provincie Antwerpen, net over de Belgisch-Nederlandse grens. Naast de natuur en het groen is er volop gelegenheid om te genieten van een hapje en een drankje. Dat betekent een gezellig dagje uit! Leuk weetje: inwoners van het dorp worden ook wel Kruiers genoemd.

Fietsroute Balen
foto Imro Keizer

 

Fietsroute Balen kent veel variatie

De fietsroute Balen begint dan wel in België, maar voordat je het weet, fiets je al door Limburg en ben je terug op Nederlandse bodem. Je komt al vroeg op de route uit bij het Militair Domein van Leopoldsburg. Want hoe snel je ook in Limburg was, opeens ben je weer in België. De kazerne en het uitgestrekte oefenterrein dienden in 1835 als verdediging tegen Nederland. Deze werden ingericht door koning Leopold I, die er geregeld in zijn Koninklijke villa vertoefde. Vlakbij het Militair Domein ligt de Vallei van de Zwarte Beek. Het 1300 grote hectare gebied staat bekend om zijn extreme variatie, van zompig tot kurkdroog en zanderig. Het is er stil, heel stil. Heerlijk!

Genoeg te doen voor wandelaars, fietsers én mountainbikers

Fietsen door de omgeving van Balen is fietsen door natuurschoon. Zo kom je door Park Bosland, vol mooie routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters. Dan volgen de Kempische Zandgroeven. Ook passeer je Lommel, voor veel Brabanders een welbekende grensplaats. Het centrum fiets je niet in, maar je komt wel door de Lommelse parochie Barrier. Het laatste stuk van fietsroute Balen kent mooie open vlaktes. Je fietst langs het Kanaal Bocholt-Herenthals en richting Stevenvennen. Via de zandputten, meren ontstaan door zandafgravingen, kom je uiteindelijk weer uit in De Keiheuvel. Nog niet moe? Dan kun je hier nog even lekker verder fietsen. Of je pakt gewoon een lekker kopje koffie en een glas Belgisch bier bij Taverne de Kei.

fietsroute Balen
foto Imro Keizer

Informatie fietsroute Balen (B)

Afstand: ca. 70 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein Keiheuvelwandeling, 17de Esc. Licht Vliegwezenlaan 14, Balen.
Routeverhaal: Toeractief 6-2019, pagina 71
Routeboekje: pagina 20

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl4.5/5 - (6 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *