Fietsroute Bergen op Zoom: de Brabantse Wal

Pompejustoren bij Fort de Roovere
De Pompejustoren bij Fort de Roovere. Foto's: Marjolein van Rotterdam

Waar Brabant Zeeland kust. Zo wordt de Brabantse Wal weleens omschreven. Je vindt er natuur, cultuur en culinaire lekkernijen. Dat wilde Toeractief weleens zelf ervaren. We trokken naar Bergen op Zoom voor een 36 kilometer lange fietsroute.

Vertrekken doet de route aan het station van Bergen op Zoom. Eerst voert de route je langs een fort, de Waterschans. Dan de stad uit, naar de Molenplaat. Deze droogvallende plaat in de Oosterschelde is meer en meer een schiereiland met natuurgebied dat bij het Markiezaatsmeer hoort. Al wandelend en fietsend kun je er heel veel vogels tellen.

Molenplaat
Op de droogvallende Molenplaat is het aangenaam wandelen en fietsen. 

Populairste broedplaats

“Tienduizenden vogels komen hier naartoe”, vertelt boswachter Erik de Jonge, die we in bezoekerscentrum de Kraaijenberg ontmoeten. “In de zomer om te broeden, ’s winters om te slapen.” We leren dat in het Markiezaatsmeer zo’n 131 vogelsoorten broeden, van de lepelaar tot de grauwe klauwier. Nergens in Nederland vind je meer soorten dan hier, waar bos en water vlak naast elkaar liggen. “Bovendien leggen we in het gebied kadavers van aangereden wild neer. Daar komt van alles op af”, verklaart de boswachter. “Raven bijvoorbeeld.”

landgoed Mattemburgh
Liefhebbers van tuinen moeten even stoppen op landgoed Mattemburgh.

Architecturaal hoogstandje

Over een onverharde weg leidt de route je landinwaarts. In de verte verschijnt landgoed Mattemburgh met zowel een Engelse landschapstuin als een groente- en kruidentuin en een Franse tuin. De moeite waard om van dichtbij te bekijken. Ook Fort de Roovere is een tussenstop waard. Aan het oude fort zijn twee moderne elementen toegevoegd: de Pompejustoren, een architecturaal hoogstandje, en de Mozesbrug, die het water in twee splitst zodat je er droog doorheen kunt lopen.

Mozesbrug bij Fort de Roovere
De Mozesbrug gaat niet over, maar door het water.

De drie A’s

Na het fort kun je een extra lusje maken naar boerderij Den Hof, met boerderijwinkel en terras. Fiets je deze route in het voorjaar, dan kun je van de drie A’s proeven: aardbeien, asperges en ansjovis. De kleigrond in deze regio geeft de asperges een licht zilte smaak. Via landgoed Buitenlust en het historische Markiezenhof rijd je terug naar het stadscentrum van Bergen op Zoom.

Informatie fietsroute Bergen op Zoom

Afstand: 36 km
Vertrekpunt: station Bergen op Zoom, Stationsplein 1, Bergen op Zoom
Routeverhaal: Toeractief 3-2020, pagina 8
Routeboekje: pagina 4

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer fietsen in Noord-Brabant? Bekijk hier onze andere fietsroutes in de omgeving.

4/5 - (4 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *