Over Duitse rivierfietspaden naar het EK Voetbal

Rheinradweg, Keulen. Foto European Cyclists' Federation, P. Gawandtka
De Rijnfietsroute doorkruist Keulen, een van de speelsteden van het EK Voetbal 2024. Foto: European Cyclists' Federation, P. Gawandtka

De aftrap van het EK Voetbal is gegeven in en door Duitsland. De komende maand wordt er in voetbalstadions in verschillende Duitse steden gespeeld voor de titel Europees Kampioen. De speelsteden en het gastland van dit EK beter leren kennen? Stap op de fiets!

Niets missen van het EK Voetbal of nieuwe plaatsen ontdekken? Je hoeft niet te kiezen deze zomer. Verken Duitsland op de fiets en volg de rivieren. Dwars door Duitsland, met voetbalpassie in de speelsteden onderweg. Kies een etappe van de meerdaagse fietstochten uit en ga op pad. De voetbalgekte tegemoet.

Elbe-Radweg doorkruist Hamburg

Het Nederlands elftal komt op 16 juni voor het eerst in actie tegen Polen. Het Volksparkstadion in Hamburg kleurt dan ongetwijfeld oranje. De Elbe-Radweg doorkruist deze bruisende havenstad en voert fietsers over 1300 kilometer langs de Elbe. Deze rivier ontspringt in het Nationaal Park Reuzengebergte in Tsjechië en mondt uit in de Noordzee. De Elbe-Radweg volgt de rivier stroomopwaarts, van Cuxhaven in Duitsland tot Spindlerův Mlýn in Tsjechië. De langeafstandsroute is in 21 etappes onderverdeeld. Meer info over deze uitdaging vind je op de website elberadweg.de.

Elbe-Radweg is een van de rivierfietspaden in Duitsland
Speelstad Hamburg is al fietsend te bereiken via de Elbe-Radweg. Foto: Stefan Kayser

Keulen en Düsseldorf, verbonden door de Rijnfietsroute

Ook in Keulen en Düsseldorf wordt er volop gevoetbald. In deze speelsteden vlak bij de Nederlandse en Belgische grens is de EK-koorts goed voelbaar. Met op 22 juni België-Roemenië in Keulen. Doorheen deze historische stad loopt de Rheinradweg van maar liefst 1500 kilometer lang. Dit fietspad volgt de Rijn van de bron in Zwitserland via het Bodenmeer (met onderweg de indrukwekkende Rijnwaterval in Schaffhausen) en over de grens Frankrijk-Duitsland naar steden als Koblenz, Bonn, Keulen en Düsseldorf. Ter hoogte van Arnhem stroomt de rivier Nederland binnen om uit te monden in de Noordzee. De Rheinradweg of het Rijnfietsroute is ook bekend onder de naam EuroVelo 15. Je kunt de volledige route hier bestuderen.

Meer rivierfietspaden in Duitsland

Andere langeafstandsfietsroutes die speelsteden van het EK Voetbal 2024 doorkruisen, zijn de Ruhrtal-Radweg en Neckartal-Radweg. Het ene fietspad volgt 245 kilometer lang de rivier de Roer en doet Dortmund en Gelsenkirchen aan. Het andere pad baant zich over 375 kilometer een weg door het dal van de Neckar, waar EK-speelstad Stuttgart aan het gevarieerde rivierfietspad ligt. Wil je de EK-gekte juist vermijden? Duitsland heeft meer rivierfietspaden, weg van de drukte. Zo zijn er de langeafstandsroutes langs de Donau, Moezel en Eems. Kijk op de riverroutes.de voor meer fietspaden langs Duitse rivieren.

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *