Shortlist Wandelroute van het Jaar 2023

221130_header_persbericht_NL_rood_2

Vijf routes zijn geselecteerd voor de shortlist van de Wandelroute van het Jaar 2023. De ontknoping van de verkiezing is komende zaterdag om 11.00 uur, tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent. De jury maakt dan bekend welke route de eretitel ‘beste nieuwe Benelux-wandelroute’ mag voeren.

Drie juryleden gingen de voorbije maanden op pad om uit de longlist van vijftien kandidaten opnieuw een shortlist te distilleren en de belangrijkste kandidaten in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op zaken als ondergrond, bewegwijzering, achtergrondinformatie, eventuele thematiek van de route etc. Alleen nieuwe of recentelijk ingrijpende gewijzigde routes in de Benelux komen in aanmerking voor de trofee die aan de verkiezing is verbonden.

De vijf geselecteerde routes van de shortlist zijn, in alfabetische volgorde:

Betuwepad (NL)

De Betuwe is de fruittuin van Nederland. Nergens anders in het land produceert men meer fruit. In het voorjaar kan je er genieten van bloeiende boomgaarden, in de nazomer wandel je langs de fruitstalletjes. Het Betuwepad (SP 21) is een grote rondgaande wandelroute van Wandelnet.nl, 146 kilometer lang. Het streek-pad start en eindigt in Tiel. De wandeling is op te splitsen in twaalf dagtochten. Graspaden, dijken en stille asfaltweggetjes leiden je door een kleinschalig rivierenlandschap met afwisselend boerderijen, molens, forten, dorpen en stadjes. Het pad is in beide richtingen bewegwijzerd met markeringen in geel en rood.

Wandelnet.nl

GRP 161 Tour du Pays de Bouillon (BE)

Het Pays de Bouillon in de Ardennen is goed bekend bij liefhebbers van langeafstandswandelen. Het wordt doorkruist door verschillende vermaarde GR®-routes zoals de GR14, GR16, GR17 en de GR129. De nieuw samengestelde lus is ontworpen in samenwerking met het Maison du Tourisme du Pays de Bouillon in de Ardennen. Het nodigt uit om de verschillende facetten van de streek met zijn dorpen en gehuchten, valleien, plateaus, bosmassieven, rijk historisch verleden en erfgoed te ontdekken via een lus-route met bestaande GR-paden. Twee nieuwe secties (samen 38 km lang) sluiten de lus, die in totaal 186 kilometer lang is.

Grsentiers.org

Heuvelrughike (NL)

De Heuvelrughike is een 92 km lange meerdaagse route over de Utrechtse Heuvelrug. De tocht begint aan de oevers van het Gooimeer in Huizen en eindigt aan de voet van de Grebbeberg net voorbij Rhenen. De Heuvelrug loopt door twee provincies (Noord-Holland en Utrecht) en negen gemeenten. Het hoogste punt op de hele route is de Amerongse Berg (69,2 m); tevens het hoogste punt van de provincie Utrecht. De route is niet bewegwijzerd, maar beschreven in een meer dan 130 pagina’s tellende gids, die voorzien is van gedetailleerde kaartjes.

Gegarandeerdonregelmatig.nl

National Park Trail (BE)

Uitbreiding en vernieuwing van een bestaande lus van 76 km tot 110 km, bewegwijzerd en ingetekend op kaart. Deze langeafstandswandeling laat je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg zien. De National Park Trail heeft heel wat verrassingen: zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen, waaronder een fascinerend jeneverbesbos. De vijf etappes verbinden de ‘toegangspoorten’ van het nationaal park.

Nationaalparkhogekempen.be

Stellingenpad (NL)

Het Stellingenpad is het nieuwste Nivonpad en leidt door een nog rustig en veelal onontdekt gebied: de Stellingwerven. Het strekt zich uit over Zuidoost-Friesland, de westrand van Drenthe en de Kop van Overijssel. Deze Stellingwerven kennen een eigen geschiedenis, taal en cultuur. Het ruim 260 kilometer lange streekwandelpad voert onder andere door het Drents-Friese Wold, langs de Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Het pad telt vijftien etappes van 12 tot 28 km en is uitgestippeld via het landelijke wandelknooppuntennetwerk.

Nivon.nl

Voor meer informatie over de Fiets en Wandelbeurs: www.fietsenwandelbeurs.nl.

 

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *