50 nieuwe wandel- en fietsroutes in Oberösterreich

Uitzicht op Grein in Oberösterreich
Uitzicht op Grein. Foto: WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH

De Oostenrijkse regio Oberösterreich staat bekend om zijn diverse landschappen, zoutmijnen en knödel. Maar ook om het groeiende fiets- en wandelaanbod.

Grenzend aan Duitsland en Tsjechië strekt Oberösterreich (of Opper-Oostenrijk in het Nederlands) zich uit van het Bohemer Woud tot de Alpen in Salzkammergut. Deze regio in het noorden van Oostenrijk is een fijne vakantiebestemming voor wandelaars en fietsers die hoogtemeters niet schuwen. Het aanbod aan paden en routes groeit er ieder jaar gestaag. Zo ook in 2024. Dit jaar lanceert de Oostenrijkse regio zo’n vijftig nieuwe routes om te voet of per fiets te ontdekken. Veel van die routes kunnen gecombineerd worden met andere activiteiten. Een overzicht.

12x wandelen bij de Wolfgangsee

De Wolfgangsee, op zo’n 35 kilometer van Salzburg, werd oorspronkelijk Abriani genoemd. Vandaar de naam van de twaalf nieuwe wandelroutes over de Abriani-wandelpaden. De gloednieuwe Abriani-wandelroutes kronkelen rond de Wolfgangsee en zijn in totaal meer dan honderd kilometer lang. Namen als ‘Sonnenpfad’, ‘Pittoreskpfad’ of ‘Panoramapfad’ klinken alvast veelbelovend.

15x fietsen langs de Donau

De één na langste rivier van Europa baant zich een weg door maar liefst negen landen, waaronder Oostenrijk. De Donauradweg wordt er sinds kort aangevuld met vijftien nieuwe fietsroutes. Dat betekent: nog meer fietsplezier met zicht op de Donau zelf en het omringende heuvel- en berglandschap. In de Donauregio zijn er tientallen fietsverhuurpunten waar allerlei soorten fietsen te verkrijgen zijn. Van klassieke toerfietsen en e-bikes tot sportieve mountainbikes. Je eigen tweewieler meenemen op reis is dus niet per se nodig met een iBike-Box in de buurt van je bestemming.

Donauradweg Oberösterreich
Over de Donauradweg is het aangenaam fietsen langs het water. Foto: WGD Donau Oberösterreich Tourismus GmbH

19x bike- en hikeroutes

Het beste van twee werelden beleef je in Pyhrn-Priel. De auto aan de kant en gaan. Natuurliefhebbers kunnen de ruige natuur van dit deel van Oostenrijk ontdekken via de combinatie van biken en hiken. Eerst spring je op de fiets, dan trek je de wandelschoenen aan. Fietsen kunnen veilig achtergelaten (en opgeladen) worden op een Changing Point. Heel avontuurlijk aangelegd? De Bike & Hike Gowilalm daagt je uit om het eerste deel op de mountainbike af te leggen. Eindpunt van de route is de Gowilalm, ook wel het mooiste alpenbalkon van Oberösterreich genoemd.

10x wandelen en varen

Meren als de Attersee beleven vanaf de oever is top. Maar soms wil je net dat beetje meer. Vanop het water ervaar je de Oostenrijkse meren weer net iets anders. Aan de Attersee hebben ze daar de ideale oplossing voor: eerst wandelen, dan het water op. De tien nieuwe wandel- (en vaar)routes laten je de streek op een unieke manier beleven en variëren in lengte, stijging en moeilijkheidsgraad. Alle routes, die op verschillende plaatsen starten en eindigen, hebben één ding gemeen: het adembenemende uitzicht over de Attersee.

2x Bierradtours

Bier, natuur en lichaamsbeweging met elkaar combineren? Kan prima, vinden ze in Oberösterreich. Twee bierfietsroutes, oftewel Bierradtours, voeren bierliefhebbers via de bosrijke omgeving rondom Mühlviertler Alm Freistadt naar lokale brouwerijen die hun eigen (alcoholvrij) bier brouwen en tappen. Om het einde van de fietsroute heelhuids te bereiken, is het aangeraden niet al te diep in het Oostenrijkse bierglas te kijken.

Meer informatie over de Oostenrijkse regio Oberösterreich vind je op oberoesterreich.nl 

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *