Gemoedelijkheid en monumenten op stadswandeling Doesburg

Foto KB Fotografie
Foto KB Fotografie

Wie houdt van een kleine stad om in alle rust doorheen te slenteren, langs stukjes verleden en tussen de vriendelijke Gelderlanders, zit met stadswandeling Doesburg goed. Dit stadje aan de IJssel is omringd door moerasland, heeft het oudste grand café van Nederland en staat bekend om zijn mosterd.

Stadswandeling Doesburg begint met een stukje lopen langs de IJsselkade. Als Hanzestad voeren hier vroeger over de IJssel kogschepen af en aan met producten uit andere landen. Tegenwoordig staat er een modern woongebouw en is er kunst te zien van Roberto Barni, genaamd Passi d’Oro: drie heren die uit de IJssel lijken te wandelen. Ze zijn gericht op het stadshart, waar ook de stadswandeling doorheen zal gaan.

Oudste grand café van Nederland

In het centrum van Doesburg zijn diverse grand cafés te vinden, zoals De Waag (actief sinds 1478 als stadsbierhuys en daarmee de oudste horecagelegenheid van Nederland) en Het Arsenaal, ooit een middeleeuws klooster. Beiden zijn de moeite waard om te pauzeren tijdens de stadswandeling Doesburg. Onderweg vind je ook de Doesburgsche Mosterd- en Azijnfabriek. Leuk om hier een kijkje te nemen en te zien hoe de ambachtelijke mosterd – de grote trots van de stad – wordt gemaakt. Een met toewijding bereid potje echte Doesburgse mosterd meenemen voor thuis kan natuurlijk ook.

Verhalen uit het verleden

Dit stadje is een aanrader voor wie houdt van geschiedenis: tijdens stadswandeling Doesburg kom je regelmatig informatie tegen op de monumentale panden. Voor de liefhebbers heeft de VVV hier ook verdiepende boekjes beschikbaar of kun je op stap met een stadsgids die je alles vertelt over deze lieflijke, historische stad.

Informatie stadswandeling Doesburg

Afstand: ca. 4 km
Vertrekpunt: Parkeerterrein Contre Escarpe, Contre Escarpe, 6981 BW, Doesburg
Routeverhaal: Toeractief 3-2019, pagina 36
Routeboekje: pagina 18

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *