Wandelroute Appingedam: langs eeuwenoude wierdedorpjes

Wandelroute Appingedam
Foto Jan Zeeman
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Route 1=Appingedam.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Alleen al in Appingedam zou je een hele dag kunnen rondslenteren. Het stadje in Groningen staat bekend om zijn hangende keukens. Maar Appingedam heeft nog meer (mooie) bezienswaardigheden. Toch gaan we in de wandelroute Appingedam naar de buitengebieden. Op naar het weidse Groningse landschap!

In deze wandelroute loop je van kerkje naar kerkje. Allemaal het bezoeken waard en ieder met een heel eigen stijl. Zo zorgt de Mauritiuskerk voor mediterraanse sferen. Het kerkje lijkt op zo’n eenvoudig gebouwtje dat iedereen wel kent van een vakantie in Frankrijk of Italië. Ook de Mariakerk in Kreweld is er een om je over te verbazen. Hier vallen meteen het imposante orgel en het rijk versierde interieur op.

Wandelroute Appingedam
Foto Jan Zeeman

Wierden

De route tussen de kerken leidt je door een ander kenmerk in dit gebied: de terpen. In Groningen worden terpen ‘wierden’ genoemd. Op deze kleiheuvels vestigden bewoners hun huizen, zodat ze beschermt waren tegen het (hoge) water. Overal in dit landschap zie je de (oude) wierden, maar loop je tegelijkertijd langs moderne huizen en wegen. Hierdoor is er een groot contrast in deze wandelroute. Van moederziel alleen in het weidse Groningse landschap naar de geborgenheid van de oude kerken en dorpen.

4x bezienswaardigheden wandelroute Appingedam

  • Museum Stad Appingedam

Naast Groningen is Appingedam de enige stad van middeleeuwse oorsprong in de provincie. Als je door het centrum wandelt, ontdek je de sporen van die tijd, zoals oude gevels, smalle steegjes en een centraal plein. Aan dit plein lagen de kerk, het raadhuis en de rechtbank. Overal is wel iets uit het verleden te vinden. Met als  hoogtepunt? Museum Stad Appingedam. In dit museum komt de rijke geschiedenis terug. Dat is al te zien in de bijzondere kelder, waar restanten van een 13-eeuwse steenhuis te vinden zijn.

Wandelroute Appingedam
Oude stadhuis van Appingedam. Foto Jan Zeeman
  • Nicolaïkerk

De Nicolaïkerk (of Nicolaaskerk) in Appingedam is een hallenkerk. Dit is de grootste kerk in De Groninger Ommelanden. Ook is de kerk een Rijksmonument en staat inde Top 100 van de Nederlandse UNESCO-monumenten.

  • Museum Møhlmann

Museum Møhlmann is gevestigd in Rijksmonument ‘De Muzeheerd’. Dit Rijksmonument is een kop-hals-rompboerderij van 47 meter lang. Om het monument heen vind je een paradijselijk perceel wat nog deels omgracht is. In de grote schuur en bijschuur vind je het museum. Daarnaast heeft de boerderij een oprijlaan en (slinger)tuin, waar veertien bomen als monument zijn aangewezen.

Wandelroute Appingedam
Mauritiuskerk in Marsum. Foto Jan Zeeman
  • Sleutelkerken

De Mariakerk in Oosterwijtwerd, de Donatuskerk in Leermens en de Mauritiuskerk in Marsum zijn prachtige kerken. Stichting Oude Groninger Kerken onderhoudt deze kerken. Die allemaal zeker de moeite waard om te bezoeken. Interesse? Bezichtigen kan door de sleutel op te halen bij een sleuteladres. Op de website vind je een kaart met meer informatie over de verschillende kerkenn. Ook vind je daar waar het sleuteladres zich bevindt.

Informatie wandelroute Appingedam

Afstand: ca. 21 km
Vertrekpunt: Museum Stad Appingedam, Wijkstraat 25, Appingedam
Routeverhaal: Toeractief 3-2018, pagina 74.
Is de editie uitverkocht? Mail dan naar redactie@toeractief.nl. Wie weet hebben we nog een exemplaar liggen.
Routeboekje: pagina 24

Routecheck

Tijdens het wandelen een foutje of wijziging in de route ontdekt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Rate this post

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *