Wandelroute Appingedam brengt je langs eeuwenoude wierdedorpjes

Wandelroute Appingedam
Foto Jan Zeeman

Alleen al in Appingedam zou je een hele dag kunnen rondslenteren. Het stadje in Groningen dat bekend staat om zijn hangende keukens heeft genoeg (mooie) bezienswaardigheden. Toch gaan we in de wandelroute Appingedam naar de buitengebieden. Op naar het weidse Groningse landschap.

In deze wandelroute loop je van kerkje naar kerkje. Allemaal het bezoeken waard en ieder met een heel eigen stijl. Zo zorgt de twaalf-eeuwse romaanse Mauritiuskerk ervoor dat je je begeeft in mediterraanse sferen. Het kerkje lijkt op zo’n eenvoudig gebouwtje dat iedereen wel kent van een vakantie in Frankrijk of Italië. Ook de Mariakerk in Kreweld is er een om je over te verbazen. In de kerk valt meteen het imposante orgel en het rijk versierde interieur op.

Wierden

De route tussen de kerken leidt je door een ander kenmerk in dit gebied. De terpen, in Groningen ‘wierden’ genoemd. Op deze kleiheuvels vestigden bewoners hun huizen, zodat ze beschermt waren tegen het (hoge) water. Overal in dit landschap zie je de (oude) wierden, maar loop je tegelijkertijd langs moderne huizen en wegen. Het zorgt voor een groot contrast in deze wandelroute. Van moederziel alleen in het weidse Groningse landschap naar de geborgenheid van de oude kerken en dorpen.

Informatie wandelroute Appingedam

Afstand: ca. 21 km
Vertrekpunt: Museum Stad Appingedam, Wijkstraat 25, Appingedam
Routeverhaal: Toeractief 3-2018, pagina 74.
Is de editie uitverkocht? Mail dan naar toeractief@bcm.nl. Wie weet hebben we nog een exemplaar liggen.
Routeboekje: pagina 24

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *