Wandelroute Warmond: van Sassenheim naar Voorhout

Wandelroute Warmond, van Sassenheim naar Voorhout
Foto’s: Kim Balster
[elevation 0=gpx="/wp-content/uploads/gpx/Routekaartje 1=Warmond.gpx" 2=marker="position-marker" ] ")

Trek eropuit voor een mooie wandeling van Sassenheim naar Voorhout, via het welvarende Warmond. Met onderweg statige gebouwen, eeuwenoude bomen en grote waterplassen. Wie zijn fantasie gebruikt, waant zich op deze 14,5 km lange wandelroute zelfs even in Scandinavië.

Vanaf station Sassenheim wandel je langs velden van bloemenboeren. Ze wonen in villa’s die door nerveus keffende honden worden bewaakt. Dit is Warmond, welvarend en mooi. Het heeft een eeuwenoude toren met ruïne, maar ook kastelen, meerdere boerderijen en bijzondere huizen, vier buitenplaatsen én een beschermd dorpsgezicht.

Landgoed Huys te Warmont

Het knooppuntnetwerk Bollenstreek is met veel fantasie en speurwerk aangelegd. Bij knooppunt 40 draai je linksaf naar landgoed Huys te Warmont, waarvan het kasteel via smalle, slingerende bospaadjes te bereiken is. Het landgoed is niet zo groot, maar wandelen doe je er langzaam, in stijl en met respect. Er staan eeuwenoude taxusbomen, moerascipressen en eiken.

Wandelroute Warmond
Landgoed Huys te Warmont.

Zomerverblijven

Een boslaantje voert je vanaf het kasteel via een ophaalbrug weer van het landgoed af en Warmond in. Nabij de Kagerplassen valt een rijtje landhuizen langs het water op. Het zijn de laatste restjes van de zeventiende- en achttiende-eeuwse zomerverblijven die rijke kooplieden in het waterrijke gebied tussen Leiden, Voorhout, Warmond en Sassenheim bouwden.

Klinkenbergerplas

De laatste kilometers gaan noodgedwongen over asfalt, want aan de ene zijde is er niets dan water, aan de andere loop je vast in de bollenvelden. Een autovrij paadje brengt je naar de Klinkenbergerplas, waaromheen een wandelpad voert. Een steile trap helpt je een heuvel beklimmen om aan de andere kant weer af te dalen, richting Voorhout, het eindpunt van de wandelroute. Als je boven op de heuvel je oren sluit, waan je je op een Noorse hoogvlakte. Sluit je je ogen, dan hoor je de Randstad tijdens de spits.

Wandelroute van Sassenheim naar Voorhout
De vergezichten over het water geven een vakantiegevoel, zeker bij zonnig weer.

Informatie wandelroute van Sassenheim naar Voorhout

Afstand: 14,5 km
Vertrekpunt: station Sassenheim, Wasbeeklaan, Warmond
Routeverhaal: Toeractief 1-2018, pagina 72
Routeboekje: pagina 44

Routecheck

Heb je tijdens het wandelen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl. Meer wandelen in Zuid-Holland? Bekijk dan ook eens onze andere wandelroutes in de omgeving.

5/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *