Al fietsend helpen wij mens en natuur

al fietsend helpen

Na twee jaar voorbereiding vertrokken Ben en Linda (XPLORid) op wereldreis met de fiets. Honderdduizend kilometer in totaal door meer dan tachtig landen. Ze verwachten zeven jaar onderweg te zijn. Tijdens hun reis gaan bloggen ze over hun reisavonturen voor Toeractief. In deze blog vertellen zij hoe ze al fietsend helpen bij hulpprojecten.

Oktober vorig jaar waren we op bezoek bij Sekania op Zakynthos: een van de belangrijkste broedschildpadstranden ter wereld. Het Sekania team van WWF Griekenland beschermt dit paradijs voor de schildpadden. Onlangs is de door ons aangeschafte combimotor op Sekania in gebruik genomen. We vertellen je graag meer over ons tweede hulpproject tijdens onze wereldreis op de fiets.

al fietsend helpen

Het Sekania strand ligt op het eiland Zakynthos. Een zonnig groen eiland met een overvloed aan exotische stranden, idyllische dorpjes en een bruisend uitgaansleven.
Niet gek dat hier elk jaar miljoenen toeristen op afkomen. Je kunt op het eiland prachtige wandelingen maken. Wij kozen voor de Sunsit Hike. Een wandeling van 7 km door het dorpje Agalas. De gids, Spiro van Fora Zakynthos, weet veel over de bloemen en planten op het eiland te vertellen. De geur van de bloemen en de smaak van de vruchten staan ons nog steeds bij. Maar wat pas echt indruk op ons heeft gemaakt was de hoge klif van zandsteen: de rotspartij met de ondergaande zon en het blauwe water is schitterend.

Schildpadden

De schildpadden worden naast de overlast van toeristen bedreigd door aantasting van de ecosystemen en hun broedomgeving, kustconstructies, meeuwen en andere roofdieren, erosie en bosbranden. Slechts 1 op de 1000 babyschildpadjes wordt volwassen: ze zijn erg kwetsbaar. WWF Griekenland kocht in 1994 het stuk land, Sekania. Daardoor is het nu een beschermd gebied en verboden voor toeristen en commerciële activiteiten. In samenwerking met het National Marine Park van Zakynthos en andere lokale Ngo’s wordt de natuurlijke leef- en broedomgeving van de schildpadden beschermd. Tijdens de broedperiode is er elke dag bewaker van WWF Griekenland in Sekania om deze bedreigingen te identificeren. Een zware en eenzame baan. We hebben veel bewondering voor dit werk.

Combimoter

Erosie veroorzaakt sedimenten die de zanderige nestgebieden bedekken. De babyschildpadden kunnen daardoor hun nest niet verlaten. Een bosbrand is zeer gevaarlijk en veroorzaakt nog meer erosie. WWF Griekenland onderhoudt de vegetatie en houdt de paden schoon om bosbranden te voorkomen en te doven. Om dit goed uit te kunnen voeren, hebben we in Griekenland een combimotor met een hoog snoeier en zeis voor het Sekania team gekocht.

Steun en dank

Wij danken WWF Griekenland, het Sekania team en alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet in het behoud van dit paradijs voor de schildpadden. De video van ons bezoek aan Sekania staat op ons YouTubekanaal. Wil jij ons steunen om nog meer sociale en groene projecten op te zetten? Kijk dan op www.xplorid.today. Of like onze Facebookpagina en volg ons op Instagram. Je kunt het Sekania Project ook rechtstreeks steunen door een schildpad te adopteren.

al fietsend helpen
Ben en Linda met het Sekania team

Lees ook de andere blogs van Ben en Linda van XPLORid.

5/5 - (2 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *