Toeractief-headerafbeelding

XPLORid verkent Duitsland

Schapenweiden in Sleeswijk Holstein
Schapenweiden in Sleeswijk Holstein

Na twee jaar voorbereiding vertrokken Ben en Linda (XPLORid) op wereldreis met de fiets. Honderdduizend kilometer in totaal door meer dan tachtig landen. Ze verwachten zeven jaar onderweg te zijn. Tijdens hun reis bloggen ze over hun reisavonturen voor Toeractief.

Hamburg en Berlijn zijn twee grote steden die we op de fiets willen verkennen. Daarom maken we een grote tour door Duitsland. Naast de gastvrijheid genieten we van historische monumenten en prachtige bossen.

Weilanden vol schapen

We verlaten Denemarken en rijden Sleeswijk-Holstein binnen. De route is bezaaid met veeroosters. Al snel fietsen we hele dagen door schapenweiden. Aan de kust in Dagebüll-koog zien we grote zandvlaktes. Het is eb. Je kunt zelfs naar het eiland Föhr lopen als je snel genoeg bent. De route gaat verder met nog meer schapen, veel weidepoortjes en genoeg schapenkeutels om te omzeilen.

Welkom in Hamburg

Langs de Elbe, in Wedel, worden schepen begroet bij het binnenvaren en verlaten van de haven. De vlag gaat omlaag en weer omhoog en het volkslied dat hoort bij het schip klinkt door de luidspreker: “Hamburg groet u en wenst u een veilige reis.” Een mooi ritueel om te aanschouwen.

In Hamburg maken we een stadstour op de fiets. Een mix van veel oude en nieuwe gebouwen: de Hanzestad op haar best.

Een liefdesverhaal

We gaan verder langs de Elbe, passeren controlepost Harry en enkele voormalige Oost-Duitse wachttorens. In Cumlosen begroet Petra ons voor de nacht. Ze vertelt ons alles over de BRD en DDR. Petra is weduwe, haar echtgenoot kwam uit de BRD. Hij werd verliefd op haar, een meisje uit de DDR. De Elbe doorkruiste dit liefdesverhaal. Haar man verhuisde naar de DDR om bij haar te zijn. Hij was bij degene van wie hij hield, maar wennen aan het leven in de DDR was niet gemakkelijk.

Kleurrijk

De route naar en uit Berlijn is erg mooi. We gaan door bossen met grote bomen. Het is herfst. We worden de hele dag omringd door gele, rode en oranje kleuren.

Berlijn

We zijn een hele week in Berlijn en bezoeken de Reichstag, Brandenburger Tor, Holocaustmonument, overblijfselen van de Berlijnse Muur, Check Point Charlie, Potsdamer Platz, Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche en Siegessäule.

Tip: ga niet weg uit Berlijn zonder het lekkerste Duitse brood te kopen. Beutebrot bij de beste bakker van de stad: Domberger Brot-Werk.

Brandenburgertor Berlijn

Harz

Een paar dagen fietsen we in en langs het Nationaal Park Harz. Een prachtig natuurgebied. De route staat bekend als Internationaler Fernradweg R1 van Londen naar Berlijn en vervolgens naar Moskou. De paden zijn dik bedekt met bladeren. Een mooi gezicht!

Harz Nationaal Park

Mijlpaal

In Bad Gandersheim tikken we de eerste 20.000 km aan. Er is weinig te doen in dit dorpje, maar dat weerhoudt ons er niet van om deze mijlpaal te vieren. Wernigerode, Goslar en Einbeck daarentegen zijn pittoreske stadjes met prachtige vakwerkhuizen en gevelversieringen.

Winterpauze

Op dit moment zijn we terug in Nederland. In Maastricht houden we een korte winterstop. Op 1 maart 2022 vervolgen we onze reis. We gaan naar Canada met de boot.

Wil je meer lezen over ons avontuur? Kijk dan op de website van XPLORid of volg ons op Instagram en Facebook. De exacte route die we gefietst hebben, staat op Strava en Komoot. Lees ook onze andere blogs, waarin we alles vertellen over onze voorbereiding op deze wereldreis per fiets en de eerste tienduizend kilometer.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *