Fiets rond het Oldambtmeer met fietsroute Winschoten

Fietsroute Winschoten
Foto Bas Jongerius

Fietsroute Winschoten is een route met een lesje geschiedenis en een kijkje in de toekomst tegelijk. Via Heiligerlee, Midwolda, Beerta en Blauwestad fiets je rond het Oldambtmeer. Dit kunstmatige meer in Groningen werd aangelegd in het kader van het Blauwestad-project.

Aan het begin van de route kom je het bij het monument van Graaf Adolf uit, de broer van Willem van Oranje. In het museum en op de beleefroute, hier in Heiligerlee, kom je erachter wat er met hem gebeurde tijdens de Slag bij Heiligerlee. Dit is niet het enige indrukwekkende bouwwerk op fietsroute Winschoten. Zo zie je prachtige herenboerderijen waaronder De Vicarie en Het Koetshuis. Bij deze laatste serveren ze overigens heerlijke taartjes.

Krimpgemeente en een gloednieuw dorp

Vanaf hier fiets je Midwolda uit en ligt het Oldambtmeer te schitteren aan je voeten. Een meer met een verhaal, want het is speciaal aangelegd om de regio een impuls te geven en het duurde een jaar voordat het meer vol was. Toenmalig koningin Beatrix opende hoogstpersoonlijk de kraan. Maar eerst fiets je door Beerta. Bekend door zijn cumministische burgemeester in de jaren tachtig. Ook nu is er iets aan de hand in het dorp; het is een krimpgemeente. De bevolking neemt hier af, maar even verderop in Blauwestad hebben ze hier een antwoord op. Ze bouwden een fonkelnieuw dorp met droomhuizen aan het water.

Met het pondje richting eindpunt

Als je om Blauwestad heen fietst, kom je bij Het Havenkwartier. Een levendig stukje en de perfecte plek om aan de oevers van het Oldambtmeer een verdiende pauze te nemen. Hierna moet je nog heel even aan het werk. Aan het einde van de route moet je jezelf nog even op een pondje naar de overkant, richting Winschoten, draaien. Nog een klein stukje vanaf hier en dan ben je rond.

Informatie Fietsroute Winschoten

Afstand: ca. 40 km
Vertrekpunt: Station Winschoten, Stationsweg 22, Winschoten
Routeverhaal: Toeractief 5-2019, pagina 53
Routeboekje: pagina 28
Routecheck: Heb je tijdens het wandelen een wijziging opgemerkt in de route? Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *