Fietsroute Almere: met de wind door de Flevopolder

Fietsroute Almere: fietspad De Grote Trap in Flevoland
Fietsroute Almere leidt je over het fietspad De Grote Trap. Foto's: Manja Herrebrugh.

De Flevopolder en dan meer bepaald Almere is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt als je ‘een stukje door de natuur’ wil gaan fietsen. Maar het is zonde om dit stuk Nederland over te slaan. Het zelfgemaakte land heeft veel te bieden: grote loofbossen, uitgestrekte weilanden en slingerende fietspaden.

De fietsroute start bij Stichting AAP, een opvang voor exotische dieren in nood. Verderop passeer je de Boerenmarkt die elke zaterdag in de Stadsboerderij plaatsvindt en het dierenpark Almere Jungle. Wie zei dat hier niets te beleven viel? Langs de route is genoeg vermaak. Het is absoluut de moeite om daar wat tijd voor in te plannen, zeker met kinderen.

De bomen beschermen fietsers tegen de wind op de Flevopolder.
De bomen bieden beschutting tegen de soms harde wind.

Beschutting van het Cirkelbos

Op winderige dagen is de beschutting van de bomen van het Cirkelbos meer dan welgekomen. De betonnen paden slingeren tussen de begroeiing door. Inheemse planten zoals wilg, meidoorn, linde en hazelaar worden afgewisseld door grasvelden en waterkanten met wuivende rietstengels. Stap zeker eens van de fiets bij de dikste populier van Almere en het kunstwerk ‘eenzaamheid’.

De Grote Trap

De route leidt je verder over schattige bruggetjes en door uitgestrekte weilanden. Je fietst ook over het acht kilometer lange fietspad dat de naam De Grote Trap kreeg. Aan de kant zijn overdekte picknickplaatsen en fietsstallingen voorzien. Zulke rustplaatsen zijn meer dan welkom, zeker op dagen waarop het beuken is tegen de wind die vrij spel heeft op de open vlakte.

Hedendaagse ruïne in Flevoland
Deze hedendaagse ruïne typeert het landschap.

Hedendaagse ruïne

Wanneer het einde van de fietsroute in zicht komt, verschijnt een zogenoemde hedendaagse ruïne. In 2000 startte de bouw van dit kasteel, geïnspireerd op het 13e-eeuwse kasteel Jemeppe in België. Twee jaar later werden de werken omwille van financiële problemen stilgelegd. Pogingen om het kasteel in aanbouw een herbestemming te geven, waren tevergeefs.

Verrassende fietsroute

Het onafgewerkte kasteel is slechts een van de verrassende elementen op deze fietsroute over de Flevopolder. Want dat de route verrast, is zeker. Zowel in zijn afwisseling van verschillende soorten van schoonheid, als in zijn toegankelijkheid, rust en ruimte.

Informatie fietsroute Almere

Afstand: 54 km
Vertrekpunt: parkeerterrein bij Stichting AAP, Kemphaanpad 1, Almere
Routeverhaal: Toeractief 7-2020, pagina 20
Routeboekje: pagina 14

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging in de route opgemerkt? Geef dit dan door via redactie@toeractief.nl

Meer zien van Flevoland? Bekijk ook eens onze wandelroutes in de jongste provincie van Nederland.

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *