Kijktip: In de ban van het bos

Ban van het bos

We kunnen veel leren van bomen. Heel veel. Dat is de boodschap van deze eerste aflevering van het seizoen van Tegenlicht met de titel In de ban van het bos. De makers volgen vier bijzondere mensen. Ze maken zich allemaal zorgen over ‘de ecologische crisis die de moderne mens veroorzaakt’ en ze vertellen over oerbossen, de communicatie tussen bomen en de unieke boom ‘Big Lonely Doug’.

Annie Proulx, winnares van de Pullitzerprijs, schreef een roman over de ontbossing van Noord-Amerika in de tijd van kolonisten die uit waren op hout en geld. Ze woont zelf in het uiterste westen van de Verenigde Staten, vlak bij een zeldzaam stukje oerbos. Annie vertelt over haar relatie met bomen en de relatie die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika hadden met de natuur en pleit voor het uitbreiden van wilde, ongecultiveerde bossen.

Beschermen in plaats van kappen

Een onverwacht portret in de aflevering is die van een Canadese houthakker. Op een dag kwam hij een eenzame oude ‘Douglas Fir’ tegen en hij kon de oeroude boom simpelweg niet omhakken. Niet omdat hij het fysiek niet kon, maar de boom maakte zo veel indruk op hem dat hij besloot hem te beschermen in plaats van te kappen. Inmiddels is deze ‘Big Lonely Doug’ een symbool voor hoop.

Luisteren naar bomen

De overige twee verhalen gaan over een hoogleraar en onderzoeker. De een leert haar studenten luisteren naar bomen en wat zij ons te vertellen hebben. Ze leven immers als miljoenen jaren langer op deze wereld dan wij. Hierbij combineert ze oude wijsheden van ‘haar’ Potawami-stam en moderne wetenschappelijke methodes. Het andere portret is van een bomenonderzoeker. Zij legde bloot hoe bomen met elkaar praten, elkaar waarschuwen en zelfs hoe ze de overlevingskans van de mensheid kunnen vergroten.

In de ban van het bos bekijken

De aflevering  In de ban van het bos duurt 45 minuten en is te zien op www.vpro.nl/programmas/tegenlicht  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *