Toeractief-headerafbeelding

Fietsroute Utrecht in het teken van buitenplaatsen en kastelen

Fietsroute Utrecht
Foto Ad Snelderwaard

De rivier de Vecht is de hoofdpersoon in deze fietsroute Utrecht. Je fietst langs alle pracht en praal van dit riviertje, zoals de vele landhuizen, weelderige parken, fraaie toegangshekken en knusse theekoepels. Vanaf station Utrecht Zuilen ben je zo bij de Vecht en vanuit daar ga je richting Maarssen, Breukelen en Loenen aan de Vecht. Hier zie je hoe welgestelden kosten noch moeite spaarden om hun zomers aangenaam te maken.

Het eerste kasteel dat je tegenkomt op de route is Slot Zuylen, een van de oudste kastelen aan de Vecht. Het is omringd door een brede gracht. Mocht je tijd hebben, is het zeker de moeite waard om even een bezoekje te brengen aan dit kasteel. Fiets je verder dan kom je oog in oog te staan met de grootste en kleinste molen van de provincie. Ze staan pal naast elkaar.

Vechtstreekmuseum

Om nog meer te weten te komen over de geschiedenis van dit gebied, kun je een bezoek brengen aan het Vechtstreekmuseum. Dit museum ligt op de route en is gevestigd in het vroegere koetshuis van buitenplaats Goudestein. Via kasteel Nijenrode en Breukelen fiets je door open landschappen en veel weilanden. Op het eind van de route passeer je dan nog Fort bij Tienhoven, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook Fort aan de Klop en Fort de Gagel liggen nog langs de route. Goede redenen voor een mooie (pauze)stop. Vanuit hier keer je dan weer terug naar station Utrecht Zuilen.

Informatie fietsroute Utrecht

Afstand: ca. 23 km (A), ca. 42,5 km (A+B) en ca. 62,5 km (A+B+C)
Vertrekpunt: Station Utrecht Zuilen, Cartesiusweg, Utrecht
Routeverhaal: Toeractief 4-2018, pagina 20
Routeboekje: pagina 12

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

4.7/5 - (3 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *