Ontdek het zeekleigebied vanaf Warffum

Fietsroute Warffum
Foto Bas Jongerius

Het Hogeland, het oude zeekleigebied aan het bovenste randje van Nederland, doet je denken aan het einde van de wereld. Een landschap dat zijn schoonheid pas toont als je richting de horizon fietst. Met de fietsroute Warffum kom je langs grafische lijnen, ga je over oude en nieuwe dijken en door tijdloze gehuchten.

Je fietst door Rasquert, Baflo en Saaxumhuizen. Veel dorpen in deze streek zijn op terpen (Gronings: wierden) gebouwd. Dat zijn verhogingen in het landschap om mens en dier op het droge te houden en te beschermen tegen het hoogwater van de Waddenzee. Wat meer richting de bewoonde wereld passeer je Pieterburen. Beroemd om de zeehondencrèche met dezelfde naam. Wandelaars tref je hier ook veel, want Pieterburen is ook de start- en finishlocatie van het langste wandelpad van Nederland: het Pieterpad.

Kiek over Diek

Fiets je het dorp weer uit beland je in een verstild Groninger land. In de verte ligt de Waddenzee. Om daar te komen fiets je over Kiek over Diek. Een fietspad van negentig kilometer lang dwars door het Waddengebied. Het land gaat geleidelijk over in water. Stap even af om via een dijk naar het wad te lopen. Het Waddengebied is werelderfgoed, dus zeker een bezoekje waard.

Informatie fietsroute Warffum

Afstand: ca. 48 km
Vertrekpunt: VVV Warffum, Schoolstraat 4, Warffum
Routeverhaal: Toeractief 6-2018, pagina 72
Routeboekje: pagina 28

Routecheck

Heb je tijdens het fietsen een wijziging opgemerkt in de route. Geef dit dan door via toeractief@bcm.nl

5/5 - (1 stemmen)

Bekijk ook...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *